Almanya’ya ait bir fırkateyn ve ikmal gemisinin, Çin’in itirazlarına rağmen Tayvan Boğazı’ndan geçiş yapması, gerilime neden oldu. Almanya Savunma Bakanı, gemilerin seyrüsefer serbestisi çerçevesinde hareket ettiğini savundu.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Yüzbaşı Li Şi, Alman gemilerinin geçişinin güvenlik risklerini artırdığını ve yanlış bir mesaj ilettiğini belirterek, komutanlığa bağlı birliklerin teyakkuzda olduğunu vurguladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, gemilerin geçişine tepki göstererek, Tayvan sorununun bir egemenlik meselesi olduğunu ve seyrüsefer serbestisi bahanesiyle Çin’in egemenliğine zarar veren provokasyonlara karşı olduklarını ifade etti.
Çin’in Berlin Büyükelçiliği, Çin’in iç suları olarak gördüğü Tayvan Boğazı’nda Alman gemilerinin geçişine karşı çıkarak, “tek Çin” ilkesine uyma çağrısı yaptı. Bu tür geçişler, özellikle ABD, Avustralya, Kanada, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin de katkısıyla iki ülke arasındaki gerginliği artırıyor.
Alman donanmasının geçişi, uluslararası ilişkilerdeki hassas dengeyi sorgularken, Çin’in egemenlik talepleriyle çatışan bir başka örnek olarak karşımıza çıkıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.