DOLAR 32,3909 -0.29%
EURO 34,8215 -0.04%
ALTIN 2.412,75-0,39
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Almanya’da Şirketlerin Fiyat Artış Beklentileri Düşüşte

Almanya’da Şirketlerin Fiyat Artış Beklentileri Düşüşte

ABONE OL
Nisan 2, 2024 21:09
Almanya’da Şirketlerin Fiyat Artış Beklentileri Düşüşte
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ifo’nun Açıkladığı Verilere Göre Almanya’daki Şirketlerin Fiyat Beklentileri Geriliyor

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), mart ayında gelecek 3 ay içinde fiyatlarını artırmak isteyen Alman şirketlerin oranının son 3 yılın en düşük seviyesine gerilediğini duyurdu. Ifo’nun yayımladığı Almanya İş Anketi sonuçlarına göre, martta Almanya’daki şirketlerin sadece yüzde 14,3’ü fiyatlarını artırmak istediğini belirtti. Şubatta bu oran yüzde 15 olarak kaydedilmişti. Böylece, İfo’nun fiyat beklentileri endeksi, Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

ECB’nin Faiz İndirimine İlişkin Umutlar Artıyor

İmalat sektöründe fiyat beklentilerinin hemen hemen tüm sektörlerde gerilemesi dikkat çekti. Ifo Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershauser, enflasyon oranının hala düşüşte olduğunu ve bu yaz yüzde 2’nin altına düşmesinin beklendiğini belirtti. Şirketlerin fiyat artış beklentilerinin azalmasının, ECB’nin faiz indirimi umutlarını artırdığına dikkat çeken Wollmershauser, “Almanya perspektifinden bakıldığında, ECB’nin faiz oranlarını yakında düşürmemesi için hiçbir neden yok” şeklinde konuştu.

Enflasyonda Son Durum ve ECB’nin Faiz Politikası

Almanya’da ocak ayında yüzde 2,9 olan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 2,5’e gerilerken, ECB’nin orta vadede yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlediği görülüyor. ECB, faiz oranlarını art arda 10 toplantıda toplamda 450 baz puan artırmıştı. Ancak, artık ECB’nin faiz indirimi için adımlar atmaya başladığı ve Haziran 2024’te ilk faiz indirimine yönelebileceği belirtiliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz politikalarını belirlemek üzere 11 Nisan ve 6 Haziran’da toplanması bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.