DOLAR 32,3459 0.23%
EURO 35,0680 -0.18%
ALTIN 2.307,161,32
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aşının sonuçlarını Kasım’da duyuracak

Aşının sonuçlarını Kasım’da duyuracak

ABONE OL
Kasım 2, 2020 12:35
Aşının sonuçlarını Kasım’da duyuracak
1

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’li ilaç üreticisi Moderna’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının sonuçları Kasım’da açıklanacağını duyurdu. Japon ecza şirketi Takeda da Moderna aşısından 2021’de 50 milyon doz tedarik edeceklerini açıkladı.

ABD’de biyoteknoloji şirketi Moderna’nın, üzerinde çalıştığı potansiyel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı klinik deneylerinin planlandığı üzere devam ettiği ve ilk sonuçların gelecek ay açıklanacağı duyuruldu.  Japon biyo eczacılık ve farmasötik şirketi Takeda ise ABD’li Moderna’nın ürettiği yeni tip koronavirüs aşısı mRNA-1273’ü, 2021’de 50 milyon doz tedarik edecek.

Japon biyo eczacılık ve farmasötik şirketi Takeda’dan yapılan açıklamaya göre, ABD’li ilaç üreticisi Moderna ile Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı (MHLW) iş birliğiyle oluşturulan sözleşme açıklandı.

Moderna Başhekimi Tal Zaks, basın açıklamasında, bağımsız veri izleme komitesinin mRNA-1273 adı verilen aşı ile ilgili denemelerin sonuçlarını Kasım ortasına kadar incelemeyi tamamlamayı beklediklerini kaydetti.

Aşının deneylerde en az yüzde 74 başarılı olmasını umduklarını aktaran Zaks, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayı için ise en az yüzde 50 etkinlik oranı gerektiğini aktardı.

DEVLETLERDEN ŞİMDİYE KADAR 1.1 MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞ ALINDI

Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, aşı için devletlerden şimdiye kadar 1.1 milyar dolarlık sipariş aldıklarını kaydederek, “mRNA-1273’ün piyasaya sürülmesi için aktif olarak hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bancel, Kuzey Amerika ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok bölgeye aşının tedariği için anlaşmaların imzalandığını aktararak, Dünya Sağlık Örgütü (DSO) destekli COVAX ile fiyatlama üzerinde görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Yıl sonuna kadar 20 milyon doz aşı üretmeyi beklediklerini vurgulayan Bance, 2021’de de 500 milyon ile 1 milyar doz üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünün (NIAD) desteğiyle geliştirilen Moderna’nın Kovid-19 aşısı, bilim adamlarının bağışıklık sistemini virüsle savaşması için kışkırtacağını umduğu Ribo Nükleik Asit (RNA) veya mRNA adı verilen genetik materyal içeriyor.

RNA temelli aşı virüsün insan hücresine tutunmasını sağlayan “çivi proteini” adı verilen enzimi baskılayarak vücutta bağışıklık sağlamayı hedefliyor.

İNSANLAR ÜZERİNDE DENENMEYE BAŞLANAN İLK POTANSİYEL KOVİD-19 AŞISI

Kovid-19 aşısı üzerine çalışan firmaların başında gelen Boston merkezli Moderna’nın potansiyel aşısının geçen hafta 3. aşama klinik deneyleri için şu ana kadar 30 bin kişinin kayıt olduğu ve bunlardan 26 bin 650 deneğe iki doz halinde uygulandığı duyurulmuştu.

ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onay vermesinin ardından aşının 1. aşama klinik denemeleri, 17 Mart’ta Washington eyaletinde başlamış ve mRNA-1273, “insanlar üzerinde denenmeye başlanan ilk potansiyel Kovid-19 aşısı” olmuştu.

Aşı adayının 3’üncü aşama klinik denemelerine de 27 Temmuz’da başlandığı duyurulmuştu.

TAKEDA, 50 MİLYON DOZ TEDARİK EDECEK

Japon biyo eczacılık ve farmasötik şirketi Takeda, ABD’li Moderna’nın ürettiği yeni tip koronavirüs aşısı mRNA-1273’ü, 2021’de 50 milyon doz tedarik edecek.

Buna göre Takeda, Kovid-19’a geliştirilen ve faz 3 klinik testlerini tamamlayan Moderna’nın aşı adayı mRNA-1273’ün onaylanması sonrasında, 2021’in ilk yarısından itibaren 50 milyon doz aşıyı ithal edecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Takeda Küresel Aşı İşletme Birimi Başkanı Rajeev Venkayya, firmanın Japonya’da sürdürülebilir ve süratli bir aşı tedariki için hükümet ve bakanlıkla iş birliğini sürdürdüğünü belirterek “Moderna ve Novavax ile çalışmayı tercih ettik ki her ikisi de gelecek vadediyor.” ifadesini kullandı.

Sözleşme kapsamında, mRNA-1273 aşı adayının dağıtılması öncesinde Japonya’da mevzuata yönelik gerekli işlemler yapılacak.

Moderna da Takeda’ya aşının son halini temin ederek firmanın kalkınmasına destek verecek.

Japonya Sağlık Bakanlığı, aşının etkili olabilmesi için ülkede 25 milyon kişiye, iki doz uygulanacağını açıkladı.

Japonya’da hükümet, İngiliz AstraZeneca ve ABD’li Pfizer üretimi Kovid-19 aşılarının başarılı olması halinde bu firmalardan 120 milyon doz temin edilmesi için anlaşmıştı.

Öte yandan Takeda şirketi, ABD’li Novavax’ın aşı adayının Japonya’da üretilmesi ve satılması için de hazırlık yaptığını açıkladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.