Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin resmi açılışının 20 Aralık 2016’da gerçekleştiğini hatırlattı. Tünel, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneliyle birleştiriyor. Yüksek teknoloji ve ileri mühendislik ürünü olan tünel, kıtaları birleştiren güzergahıyla İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı bir ulaşım alternatifi sunuyor.
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin 8 yılda 8,3 milyon kullanıcı tarafından 151 milyon kez geçildiğini belirtti. Tünel, kullanıcılara 8 yılda 211 milyon saat zaman, 261 bin ton yakıt, 115 bin ton emisyon azalımı ve kilometrede 590 milyon araç tasarrufu sağlayarak ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladı. Tünelin İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerini 10 kilometre kısaltırken, Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresini 5 dakikaya kadar düşürdü.
Avrasya Tüneli, günlük ortalama 82 bin araç trafiğiyle garanti edilen araç sayısını aşarak başarısını kanıtladı. Kamu-özel işbirliği modeliyle gerçekleştirilen ilk kara yolu projesi olan tünel, 2023 yılı son çeyreği ve 2024 boyunca garanti edilen trafik seviyelerini aşarak kamu ile gelir paylaşımı yapmaya başladı. Sürdürülebilirlik konusundaki yenilikçi bakış açısıyla tünelde işletme ve bakım binası ile Asya havalandırma ve trafo binalarında güneş enerjisi santrali devreye alındı. Bu sayede temiz enerji kaynaklarından faydalanılırken, yıllık 210 ton karbon emisyonunun azaltılmasına da destek olunacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.