AÇA Raporuna Göre Avrupa’nın Su Durumu AÇA tarafından yayımlanan rapora göre, Avrupa’nın su kaynakları gelecekte ciddi sorunlarla karşı karşıya olabilir. Nehirlerin fiziksel özellikleri, suyun çekilmesi, kirlilik ve iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle Avrupa’nın “sürekli yeterli ve iyi kalitede suya” erişiminde zorluklar yaşanabilir. Su Kalitesi ve Ekolojik Durum Rapora göre, 2015’ten bu yana yüzey sularının iyileştirilmesi…
AÇA tarafından yayımlanan rapora göre, Avrupa’nın su kaynakları gelecekte ciddi sorunlarla karşı karşıya olabilir. Nehirlerin fiziksel özellikleri, suyun çekilmesi, kirlilik ve iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle Avrupa’nın “sürekli yeterli ve iyi kalitede suya” erişiminde zorluklar yaşanabilir.
Rapora göre, 2015’ten bu yana yüzey sularının iyileştirilmesi konusunda çok az ilerleme kaydedildi. 2021 itibarıyla yüzey sularının sadece yüzde 37’si “iyi” veya “yüksek” ekolojik statüye ulaşabildi. Ayrıca, uzun ömürlü maddelerin neden olduğu kirlilik sebebiyle yüzey sularının yalnızca üçte biri “iyi” kimyasal statüye sahip.
Avrupa’da su ekosistemlerindeki biyoçeşitlilik krizinin iklim değişikliği ve insan faaliyetleriyle daha da kötüleşmesi beklenirken, Avrupa Birliği’nin 2027’ye kadar su kaynaklarını iyi duruma getirme hedefine ulaşması “mümkün görünmüyor.” Su yönetimi uygulamalarının yetersiz bulunduğu ve acil eylemlere ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Avrupa’da su stresi, yıllık kişi başına düşen su miktarının 1700 metreküpün altına düşmesi durumunda ortaya çıkıyor. Su stresi, Avrupa topraklarının yüzde 20’si ile nüfusun yüzde 30’unu etkiliyor. Su kıtlığı ise AB nüfusunun yüzde 38’i ve topraklarının üçte birini etkileyebilirken, özellikle Akdeniz bölgesinde şiddetli kuraklıklar yaşanıyor.
Bu endişe verici rapor, Avrupa’nın su kaynaklarının geleceği için ciddi önlemler alınması gerektiğini gösteriyor. Su yönetimi alanında yapılacak daha etkili çalışmalarla su krizinin önüne geçilebilir ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği sağlanabilir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]