Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’ni (MEİGDER) ziyaret etti. Başkan Engin, dijitalleşen dünyada internet gazeteciliğinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Kamuoyunun gözü, kulağı olan internet gazetecilerini selamlıyoruz” dedi.
1 yıl önce kurulmuş olmasına rağmen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) çatısı altına girerek adını duyuran, geçtiğimiz günlerde de Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) üyeliğine kabul edilip her geçen gün büyüyen MEİGDER’e ziyaretler hız kesmiyor.
Son olarak MEİGDER, MESİAD Başkanı Hasan Engin’i ağırladı. Ziyarette konuşan Engin, MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu ile dernek yönetimine “Hayırlı olsun” dileğinde bulunarak sözlerine başladı. “Kamuoyunun gözü, kulağı olan internet gazetecilerini selamlıyoruz” diyen Başkan Engin, “Mersin için, bölge için duyarlı olmanız, bir arada olmanız, çağımızın da sosyal medya olarak dijitalleşen bir dönemde internetin de her yerde, her köşede yaygın olduğu, dijitalleşmenin olduğu bir dönemde, sizlerin bir araya gelmeniz, bir dernek çatısı altında birleşmenizi selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“İNTERNET HABERCİLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Yerel basının Mersin için çok emek verdiğini hatırlatan Engin, internet üzerinden yapılan haberciliği de oldukça önemsediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Hem hızlı hem daha aktif çalışan bir sosyal medya çağında yaşıyoruz, dijitalleşme çağında yaşıyoruz. Ki bu daha da öne çıkacak diye düşünüyoruz. Bizler her zaman sizlerin yanındayız. Sizleri önemsiyoruz. Etkinliklerimize, çalışmalarımıza her zaman katılımlarınızı bekliyoruz. Sizlerin Mersin’de, Türkiye’de, bölgede network ağı ile anında iletişime geçiyor ve anında haberleri yayınlıyor olmanız önemlidir. Dernek yönetimi ve üyelerinizi tebrik ediyor, başarılarınız daim olsun diyoruz.”
“AMACIMIZ, İLKELİ GAZETECİLİK”
MEİGDER Başkanı Şehitoğlu da, ziyaretten dolayı Başkan Engin’e teşekkür ederek derneğin kuruluşu hakkında bilgiler verdi. İnternet gazeteciliğinde başıboşluk olduğunu söyleyen Şehitoğlu, mevcut örgütlenmelerin bunun önüne geçemediğini savundu. İşi bilmeyen kişilerin bu mecrada cirit atmasının önüne geçmeyi amaçladıklarına dikkat çeken Şehitoğlu, “Biz de mecburen bu işi yapan ilkeli gazeteciler olarak bir araya geldik ve bu çatıyı kurduk. Derneğimizi kurarken 7 kişiydik bugün olduk 40 kişi. Üyelerimizin hepsi de gazeteci kökenlidir. Dışardan haber sitesi kurmuş gelmiş içimize girmiş değildir. Mersin basın camiasında çalışmış, ter dökmüş, emek vermiş arkadaşlarımız var. Hepsi bu çatının altında toplandı. Amacımız internet gazeteciliğine yönelik şikayetleri en aza indirmek. Bu şikâyetlerin ortadan kalkması için bir eylem planı ile karşılarında olalım istedik ve bunda da az çok başarılı olduk” diye konuştu.
REKLAM PASTASINA DİKKAT ÇEKTİ
Sitelerin trafiğini ölçen Alexa uygulamasından da bahseden Şehitoğlu, MEİGDER üyelerinin bu trafiğin içinde olduğunu söyledi. Bu trafik içinde yer almayan internet sitelerinin olduğunu anımsatan Şehitoğlu, şöyle devam etti: “Bu siteler, gazeteci kökenli olmayanların yayın yaptığı, sitelerdir. Ve bunlar reklam pastasından faydalanmaya çalışıyor. Yavaş yavaş kamuoyuna bunları gösteriyoruz. Kurumlar, Alexa’ya bakıyorlar ayrıca gazeteci olmayanların sitelerine reklam vermemeye çalışıyorlar. Bu şekilde otokontrol sistemi kurmaya çalışıyoruz. Reklam konusunda belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşlarını biraz rahatlatmaya çalışıyoruz. Çünkü her önüne gelen 5-6 tane internet gazetesi kurmuş, piyasada yer edinmeye çalışıyor.”
“MERSİN BASININI BİZ BÖLMEDİK”
Derneği kurarken asla Mersin basınını bölmeye çalışmadıklarını anlatan Şehitoğlu, “Belki başlangıçta bazıları ‘basını ikiye böldüler’ gibi düşündüler ama biz öyle düşünmedik. Çünkü biz burayı kurarken bile Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nin üyeleriydik. Ben cemiyette 15 yıl, 7 dönem başkanlık yaptım. Cemiyetin onursal başkanıyım ama yönetim bizi ihraç yoluna gitti. Asıl ayrışma bundan sonra oldu. Ama nihayetinde cemiyet kimsenin tekelinde değil orası da bizim yuvamız. İnternet gazeteciliği artık çağımızın gazeteciliği, bunun önüne kimse geçemez. Bu konuda Türkiye genelinde bir örgütlenme var, internet gazetecilerinin kaybettiği bazı haklarını geri alma mücadelesi var. Bu yönde federasyonlar kuruldu. Biz de Akdeniz Gazeteciler Fedarosyu’na üye olduk. O da Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun üyesi. Dolayısıyla biz de konfederasyon çatısı altına girdik. Bu çatı Türkiye’deki en büyük çatıdır” diyerek sözlerini noktaladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.