Yardımcı Doçent Dr. Akdes Serin Harmancı, Texas Üniversitesi’nden Arif Özgün Harmancı ve diğer Türk bilim insanlarından oluşan bir ekip, kanser tedavisinde önemli bir adımı temsil eden bir araştırmaya imza attı.
Harmancı’nın liderliğindeki ekip, sinir sisteminin yaygın tümörlerinden biri olan “glioma” üzerinde odaklandı. Araştırmada, glioma tümör hücrelerinin elektriksel aktiviteleri incelenerek, nöron özellikleri taşıyıp taşımadığı araştırıldı.
Çalışmalar sonucunda, glial ve nöronal özelliklere sahip hücrelerin varlığının hastaların yaşam sürelerini olumlu yönde etkilediği keşfedildi. Bu bulgunun, glioma hastalarının prognozunu tahmin etmede ve yeni tedavi yöntemleri geliştirmede önemli bir rol oynayabileceği belirtildi.
Harmancı, araştırmalarının biyoloji, informatik ve diğer farklı alanlardaki uzmanların işbirliğiyle yürütülen bir interdisipliner çalışmanın ürünü olduğunu vurguladı.
Araştırmadaki derin profilleme deneylerinin, hastalardaki genetik değişimleri takip ederek ileride kişiye özel tümör ilaçlarının geliştirilmesine olanak sağlayabileceği belirtildi. Türk bilim insanı, bu tür çalışmaların ileride ilaç tedavilerinde de önemli bir etki yaratabileceğine dikkat çekti.
Harmancı, Türkiye’deki eğitim altyapısının gücüne vurgu yaparak, Türk üniversitelerinde benzer çalışmaların yapılmasının maddi desteklerle mümkün olabileceğini belirtti. ABD’deki Türk araştırmacılar arasındaki dayanışmayı örnekleyen Harmancı, Türkiye ile bilimsel bağların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.