DOLAR 32,3781 -0.35%
EURO 34,8200 -0.07%
ALTIN 2.394,49-1,15
BITCOIN 19111222,86%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çin’de Zemin Değişiklikleri Deniz Seviyesi Artışı Tehlikesi Yaratıyor

Çin’de Zemin Değişiklikleri Deniz Seviyesi Artışı Tehlikesi Yaratıyor

ABONE OL
Nisan 19, 2024 16:09
Çin’de Zemin Değişiklikleri Deniz Seviyesi Artışı Tehlikesi Yaratıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’deki Araştırmada Çarpıcı Sonuçlar

“The Nature” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacıların Çin genelindeki 82 kentte uydu kayıtlarını kullanarak 2015-2022 yıllarındaki zemin değişikliklerini incelediği ortaya çıktı. Araştırmacılar, yer altı sularının aşırı kullanımı sonucu çekilme yaşandığını ve bu durumun zeminde ciddi oynamalara neden olduğunu belirledi.

Kıyı Kentlerindeki Risk

Araştırmacılar özellikle Çin’in kıyı kentlerinde meydana gelen zemin oynamalarının çökmeleri tetiklediğine dikkat çekti. Bu çökmelerin deniz seviyesini artırarak su baskını riskini artırdığı vurgulandı. Kıyı kesimlerinde milyonlarca vatandaşın 2120’ye kadar sular altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğu belirlendi.

Yüzde 16’sı Tehdit Altında

Araştırmacılar, zemindeki kaymalar nedeniyle Çin haritasının %16’sının yılda 10 milimetreden fazla, %45’inin ise yılda 3 milimetre düzeyinde orta seviyede battığını saptadı. Başkent Pekin’in de çökmelerden etkilendiği ve Çin’in kıyı kesimlerinin deniz seviyesinin altına kalma tehdidi yaşadığı belirtildi.

Jeodezist Ding Xiaoli’nin Uyarısı

Hong Kong Üniversitesi’nde görevli Jeodezist Ding Xiaoli, çökmelerin sadece Çin’in değil tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sorun olduğunu vurguladı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da da benzer sorunlar yaşandığını ve ülkenin giderek denizin altında kaldığını ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.