“The Nature” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacıların Çin genelindeki 82 kentte uydu kayıtlarını kullanarak 2015-2022 yıllarındaki zemin değişikliklerini incelediği ortaya çıktı. Araştırmacılar, yer altı sularının aşırı kullanımı sonucu çekilme yaşandığını ve bu durumun zeminde ciddi oynamalara neden olduğunu belirledi.
Araştırmacılar özellikle Çin’in kıyı kentlerinde meydana gelen zemin oynamalarının çökmeleri tetiklediğine dikkat çekti. Bu çökmelerin deniz seviyesini artırarak su baskını riskini artırdığı vurgulandı. Kıyı kesimlerinde milyonlarca vatandaşın 2120’ye kadar sular altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, zemindeki kaymalar nedeniyle Çin haritasının %16’sının yılda 10 milimetreden fazla, %45’inin ise yılda 3 milimetre düzeyinde orta seviyede battığını saptadı. Başkent Pekin’in de çökmelerden etkilendiği ve Çin’in kıyı kesimlerinin deniz seviyesinin altına kalma tehdidi yaşadığı belirtildi.
Hong Kong Üniversitesi’nde görevli Jeodezist Ding Xiaoli, çökmelerin sadece Çin’in değil tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sorun olduğunu vurguladı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da da benzer sorunlar yaşandığını ve ülkenin giderek denizin altında kaldığını ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.