DOLAR 32,3680 0.15%
EURO 34,9613 -0.33%
ALTIN 2.324,000,21
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Clubhouse ödeme yöntemini 60 bin içerik üreticiye açıyor

Clubhouse ödeme yöntemini 60 bin içerik üreticiye açıyor

ABONE OL
Nisan 26, 2021 10:49
Clubhouse ödeme yöntemini 60 bin içerik üreticiye açıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mart ayında içerik üreticiler için Clubhouse Creator First adlı hızlandırma programını duyuran Clubhouse, Nisan başında kullanıcıların favori içerik üreticilerine  para göndermelerini sağlayan ilk doğrudan ödeme yöntemi için test sürecini başlatmıştı.

Başarılı sosyal ağ, dün Town Hall’da düzenlediği etkinlikte ödeme özelliğini daha fazla içerik üreticiye açacağını duyurdu. İlk etapta özelliği bin kullanıcıya açan Clubhouse, bu hafta sonu ödeme özelliğini ABD’deki 60 binden fazla kulanıcının ilgisine sunacak. Önümüzdeki haftalarda ise özelliğin tüm kullanıcılara açılması planlanıyor.  

Ödeme sistemi nasıl çalışıyor? 

Önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere; Clubhouse ödeme alt yapısında Stripe’tan faydalanıyor. Eğer bir içerik üreticiye ödeme yapmak istiyorsanız; profiline giderek “para gönder” butonuna basmanız yeterli. Karşınıza çıkan açılır pencerede, 5 dolar, 10 dolar veya 20 dolar olmak üzere, ödeme seçenekleri sunuluyor. Arzu ederseniz “diğer” seçeceğine basarak göndermek istediğiniz miktarı kendiniz de belirleyebiliyorsunuz. 

Clubhouse’un şu an için ödemelerden herhangi bir komisyon almadığını belirtelim. Seçtiğiniz miktar doğrudan içerik üreticiye aktarılırken, ödediğiniz işlem ücreti Stripe’a gidiyor. 

Bu arada kullanıcılar, sadece içerik üreticilere değil Clubhouse ekibine de ödeme yapıyor olmalı ki; Paul Davison, kullanıcıları Clubhouse ekibine para göndermemeleri konusunda uyardı. Bu uyarıyı dikkate almayan kullanıcılar tarafından gönderilen ödemelerin ise hayır kurumlarına bağışlanacağını açıkladı.

Clubhouse’un App Store hasassiyeti

Clubhouse’un ödemelerden pay almamasının ve kendilerine gönderilen ödemelerin bağışlanacağını açıklaması ise aslında App Store protokolleriyle ilgili. Uygulama içi satın almalarda App Store’un izlediği yol geçtiğimiz yıllarda pek çok kez tartışmalara neden olmuştu.

Uygulama içi satın almalarda önemli seviyede komisyon alan App Store, 2018’de Tencent ile yaptığı anlaşmada bu kurallara bir istisna getirdi. Eğer uygulama para kazanmıyorsa; App Store da uygulama içi satın almalarda komisyon talep etmiyor. 

Clubhouse Creator First’e 5 bin kişi başvurdu

Bu arada ödeme yönteminin Clubhouse’un içerik üreticiler için yayına alacağı özelliklerden yalnızca bir tanesi olduğunu belirtelim. İlerleyen dönemde Clubhouse’da abonelik modelleri, biletli etkinlikler ve markalı içerikler için yeni özelliklerle karşılaşacağız. 

İçerik üreticilerin favori sosyal ağı olmaya hazırlanan şirketin hızlandırma programına gösterilen ilgi de oldukça yüksek. Clubhouse, şimdiye kadar hızlandırma programına 5 bin başvuru aldığını açıkladı. Şirket, 23 Nisan’da başvurular arasından 60 finalisti seçerek, finalistlerden 3 hafta içinde bir pilot bölüm çekmesini talep edecek.

Clubhouse Creator First’e katılmaya hak kazananlar, bu pilot programların, jüri tarafından değerlendirilmesi ve Clubhouse topluluğunun geri bildirimleri sonucunda belirlenecek. 

Sosyal ağlar arası rekabette kim kazanacak? 

Clubhouse, ilk olarak Ocak ayında içerik üreticiler için bir gelir modeli yayına alacağını duyurmuştu. Şirketin yaklaşık 4 ay içinde özelliği tüm kullanıcılara açması; pek çok sosyal ağ için “hızlı bir adım” olarak tanımlanabilir. Ancak şirket, Snapchat’in pek çok sosyal ağ devi tarafından kopyalanması sırasında yaptığı hatalardan ders almış olmalı. 

Şu anda başta Spaces özelliğini test eden Twitter olmak üzere pek çok sosyal ağ gözünü Clubhouse’un hızlı büyümesine dikmiş durumda. Facebook, Reddit, Spotify,  Discord ve hatta LinkedIn, Clubhouse benzeri özellikler üzerinde çalışarak, sosyal ağın kullanıcı tabanından rol çalmaya hazırlanıyor. 

Pazarlama stratejisinde ilk günden itibaren içerik üreticileri merkeze alan Clubhouse ise ödeme yöntemlerini hızlıca yayına alarak; içerik üreticileri platformunda tutmaya çalışıyor. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.