DOLAR 32,3405 0.18%
EURO 35,2128 0.05%
ALTIN 2.246,460,14
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocuklu ailelere tatil tavsiyeleri

Çocuklu ailelere tatil tavsiyeleri

Küçük çocuklar yaz mevsiminde kış aylarına göre tehlikelere daha açık olabiliyor. Özellikle tatilde ebeveynlerin her an dikkatli olmaları gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, çocuklarda yaz mevsiminde görülen güneş çarpması, böcek ısırması ve havuzda meydana gelebilecek tehlikelerden korumak için yapılması gerekenleri paylaştı.

ABONE OL
Temmuz 25, 2022 13:12
Çocuklu ailelere tatil tavsiyeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sıcak bir iklime veya tatile gidildiğinde çocuğun sıcağa ve iklime alışması için ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmaması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocukların iklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli egzersizler yapmasına izin verin. Uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterin. Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada bir 150-200cc, 50-60 kilo da ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı alımı olmasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın. Açık renkte pamuklu tek kat giyecekler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olanları hemen kuru olanlarla değiştirin. Halsizlik, kusma ve ateşini yüksek olduğu durumlarda doktorunuza başvurun” uyarısında bulundu.

Çocuğu havuzda bir saniye bile yalnız bırakmayın

Çocuğun havuzda veya havuzun yakınında bir saniye bile yalnız bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Bir çocuğun boğulması için dize kadar gelen su seviyesi yeterlidir. Küçük bebekler ise bir karış suda bile boğulabilirler. Çocuğun her zaman elle uzanabileceğiniz kadar mesafede bulunmasına dikkat edin. Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıklarla çevirin. Havuzun yanında bir telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun. Su yatağı gibi şişme havuz oyuncaklarından sakının, kurtulma amacıyla sarılabilirler ama can simidi gibi etkili değillerdir” dedi.

Çocuğu böcek ve sineklerden korumanın 12 yolu

Çocuğunuza kokulu sabun, sprey veya parfüm sürmeyin.
Çocuğunuzu mümkün olduğu kadar sinek ve böceklerin yuvalanacağı durgun su, bol miktarda açmış çiçek olan bahçelerden ve üzeri kapalı olmayan yemeklerin olduğu yerlerden uzak tutun.
Çok parlak, renkli ve büyük çiçek desenli elbiselerden kaçının çünkü bunlar böcekleri ve arıları çekebilir.
Çocukları sinek ve böceklerden korumak için, 30 konsantrasyonda DEET içeren ürünler kullanın. Vücudun açık yerlerine sürülen sinek kovucular en etkili yöntemdir ancak 2 ayın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır.
Sinek kovucuların içerikleri üründen ürüne değişmektedir. O nedenle mutlaka aldığınız ürünün ne içerdiğine bakın. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünleri kullanmayın.
Çocuklarınızı yoğun parfümlü sabun ve şampuanlar ile yıkamayın, bunlar böcekleri çekebilir.
Durgun sular, çöplerin ya da yiyeceklerin açıkta durduğu alanlar gibi böceklerin toplandığı ya da yuvalandığı yerlerde çocukların oynamasına izin vermeyin.
Eğer çocuğun bilinen bir alerjisi varsa ısırıldıktan sonra hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Diğer durumlarda ise doktorunuzla görüşerek bölgeye sürülen veya ağız yoluyla alınan antialerjik ilaçlar kullanılmalıdır. Yanınızda antihistaminik ilaç veya pomatlar bulundurun.
Özellikle oyun çağındaki çocukların ısırılan bölgeyi aşırı kaşıması sonrası bölgeye mikrop bulaşabilir. Bu durumda da enfeksiyon gelişir ise doktorunuzla görüşün.
Tüm camları açarak yatmaktan kaçının, camlarda tel olmasına dikkat edin.
Isırılan yere buz uygulanması tepkinin şiddetini azaltacaktır. Özellikle yüz bölgesinde oluşan ısırıklar, bölgenin hassas dokusu nedeniyle fazla şişer ve daha fazla ödem oluşmasına neden olabilir. Hiç dokunmadan/kaşımadan bir uzmana başvurun. Kaşımayı tırnakla değil de ovalama şeklinde yapın.
Çocukları güneş çarpmasından korumak için öneriler

 

6 ayın altındaki bebekler:

Direkt güneş ışığından korumak için bebeğinizin bacaklarını, kollarını kapayacak ince kıyafetler ile şapka giydirin. Ancak, gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa, açıkta kalan yüze ve ellerin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürülebilir.

 

6 ay-6 yaş arası çocuklar:

Çocuğunuza dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş koruyucu sürün. Bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın. Koruma faktörü en az 15 olan ve çocuklar için özel hazırlanmış ürünler kullanın.

 

7 yaşın üstündeki çocuklar:

En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8cm’lik gölgeliği olan bir kasket ve yüzde 99-100 UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.

Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu 10:00-16:00 saatlerinde güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın. Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu bol miktarda kullanın. Güneş koruyucuyu 2 saatte bir yenileyin. Yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da yenileyin.

 

 

 

 

 

Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında

Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi’nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.