DOLAR 32,5155 -0.09%
EURO 34,9665 0.34%
ALTIN 2.434,860,50
BITCOIN %
İstanbul
19°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Su kanunu hazırlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Su kanunu hazırlıyoruz

ABONE OL
Mart 30, 2021 11:17
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Su kanunu hazırlıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “1. Su Şurası Lansmanı ve 363 Tesisin Toplu Açılış Merasimi”nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

“Bugün 2 önemli etkinliği bir arada gerçekleştiriyoruz. İlk olarak DSİ tarafından yapımı tamamlanan 363 tesisi resmi açılış töreni ile milletimizin istifadesine sunuyoruz. Bu tesisler sayesinde 146,5 m3 su depolanmış, günlük 299 bin m3 su arıtılmıştır. Böylece Türk ekonomisine yıllık 427 milyon liraya yakın katkı sağlamıştır. Bu eserlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İkinci olarak 1. Su Şurası’nın da tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu şurayı son derece isabetli buluyorum.

Su bütün canlılar gibi insanlık için de vazgeçilmez bir nimettir. Ekonomik kalkınma ve büyüme içine su ikamesi olmayan unsurlardandır. Mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanmak ve israfı engellemek önem arz ediyor. Su ihtiyacının giderek arttığını görüyoruz. Su kaynakları günden güne azalıyor. Bu daralma beraberinde kuraklığı, yoksulluğu ve açlığı getiriyor. Ekolojik denge bozulmakta, biyolojik çeşitlilik kaybolmaktadır. Bu vahim tablo sosyal çalkantılardan kıtlığa pek çok soruna sebebiyet veriyor.

“SU STRESİ ÇEKEN BİR ÜLKEYİZ”

Kimi uluslararası kuruluşlar, 2025’e kadar 700 milyondan fazla kişinin göç riskinde olacağını tahmin ediyor. Nüfusla birlikte artan gıda ve enerji talebiyle iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, gelecekte daha büyük etkilerinin bizi beklediğini gösteriyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi mümkün değildir. Su zengini bir ülke de değiliz. Su stresi çeken bir ülkeyiz. Sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak mecburiyetindeyiz. Su meselesini ikili ilişkilerimizde tehdit veya pazarlık aracına dönüştürmedik.

Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında fark yoktur. Tarımsal sulama sistemlerini yenilememiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Kayıp kaçak oranlarını düşürmeliyiz. Bireysel tasarrufu teşvik ederek, kaynaklarımızı daha verimli kullanmalıyız. Suyun gücünü milletle buluşturmak hedefiyle sadece su alanına yaptığımız yatırımların toplam bedeli 255 milyar lirayı geçiyor.

“8 BİN 697 TESİS KAZANDIRDIK”

Çevrecilik adına ruhen ve fiziken çevreyi kirletenlere inat 8 bin 697 yeni tesis kazandırdık. Sınıfında dünyanın en büyük hacimli ve en uzun gövdesine sahip olan Veysel Eroğlu Barajı ile Deriner Barajı’nı vatandaşlarımızın istifadesine sunduk. Yusufeli Barajı da gövde inşaatı bitmek üzeredir. GAP kapsamında baraj ve sulama projelerini tamamlamak için özel çalışma yürüttük.

2007 yılında yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planı hazırladık. Şehirlerimizin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içme ve kullanma suları planlarını tamamladık. Ülkemiz genelinde 262 adet içme suyu tesisi ile 41 milyon vatandaşımıza yıllık 2,7 milyar m3 içme ve kullanma suyu temin ettik. İklim değişikliği ve nüfus artışı sebebiyle depolama yapılarına alternatif olarak 26 yeraltı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar yeraltı baraj sayısını 150’ye yükselteceğiz.

Su arıtma imkanlarının da geliştiğini görüyoruz. Su fakiri diyebileceğimiz birçok ülke bu imkanlardan faydalanıyor. Biz de büyük yatırım yapıyoruz. Günlük 315 bin m3 suyu arıtarak tarımsal sulamada yeniden kullanabilecek şekilde hizmete sunuyoruz. Sanayide de gereken tedbirleri alıyoruz. Sulamada halen yüzde 46 olan randımanı 2024’te yüzde 55’e yükseltmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz.

“SU KANUNU HAZIRLIYORUZ”

Meclis’te bir su kanunu hazırlıyoruz. Şurada yapılacak çalışmaların bu kanuna örnek olacağına inanıyorum.

2 milyon 800 bin insanın hayatına mal olan salgın küresel ekonominin parametrelerini de değiştirmiştir. Sağlık gibi tarımın da ihmale gelmez bir alan olduğu gerçeği kendisini bir kez daha dayatmıştır. Son 19 yılda, 2020 sağlıkla birlikte tarıma yaptığımız yatırımların meyvesini topladığımız bir yıl oldu. Tarım sektörümüz sağladığımız desteklerle büyümeye ve güçlenmeye devam etti.

Biz birileri gibi kuru sıkı atmak yerine rakamlarla, oranlarla, karşılaştırmalarla konuşmayı seviyoruz. Geçen yıl tarım sektörümüz yüzde 4,8 gibi önemli bir büyümeye ulaşarak ekonomimize büyük katkı sağladı. Tarımsal hasılamız da yüzde 320 arttır. Avrupa’daki liderliğimiz devam ediyor. Salgın şartlarına rağmen, tarlasını eken, biçen, üreten bütün çiftçilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

TARIMSAL DESTEK

Bu yıl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacağız. Çalışmalarımızı artırarak yerli ve milli üretim anlayışıyla tarımda büyümeye devam edeceğiz. 1. Su Şurasında alınacak kararlar bize katkı sunacak, önümüzü açacaktır. Şuranın hedefleri doğrultusunda elde edilen kazanımlar, su yönetimi konusunda gelecek nesillere ışık tutacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.