DOLAR 32,3842 0.19%
EURO 35,0429 -0.08%
ALTIN 2.325,150,26
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Döviz hesapları rekor kırdı

Döviz hesapları rekor kırdı

ABONE OL
Eylül 7, 2021 10:20
Döviz hesapları rekor kırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döviz hesapları rekor kırdı

Ekonomi Servisi

Son dönemde dolar/TL kurunda yaşanan düşüş, dövize olan ilgili daha da artırdı. Bankalardaki döviz mevduatlardaki hızlı artış dikkat çekti. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 27 Ağustos haftasında yurt içi yerleşiklerin bankalardaki yabancı para mevduatları 4 milyar dolarlık artışla 236,2 milyar dolara ulaştı ve rekor kırdı. Bu dönemde yabancı para mevduat gerçek kişilerde 1,2 milyar dolar, tüzel kişilerde 2,7 milyar dolar arttı. Bu paranın 207,6 milyar doları mevduat bankalarında, 28,6 milyar doları ise katılım bankalarında yer aldı. Bir önceki rekor seviye olan 236,1 milyar dolara 22 Ocak haftasında ulaşılmıştı. 27 Ağustos haftasında yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarındaki artış 3,1 milyar dolar oldu. Bu rakamın 2,2 milyar dolar cinsi hesaplardan, 950 milyon doları avro cinsi hesaplardan geldi.

İKİ AYDA 10,4 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatında temmuzdaki artış, parite etkisinden arındırıldığında 4,7 milyar dolar olmuştu. 1-27 Ağustos dönemindeki aynı kalemde artış 5,7 milyar dolar oldu. Böylece son iki ayda yabancı para mevduatlarda parite etkisinden arındırılmış artış 10,4 milyar dolara ulaştı.

Yabancı para mevduatlarındaki artışta, yerlilerin kurdaki düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirmesinin yanı sıra turizm ve ihracat gelirlerindeki artış da etkili oluyor. Mevduat faizinin enflasyonun altına düşmesi de yurttaşı ve şirketleri döviz ve altına yönlendirebiliyor.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.