Dünya Bankası Grubu (WBG) tarafından Türkiye için hazırlanan “Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF)” üç kilit kalkınma stratejisine odaklanacak. CPF, 2024-2028 mali yıllarını kapsayacak ve üretkenlik artışı, istihdam, kamu hizmet sunumu ve doğal afetlere karşı dirençlilik gibi alanlara odaklanacak.
CPF, Türkiye’nin yüksek gelir statüsüne geçiş sürecini desteklemeyi hedefliyor. Özellikle özel sektörün geliştirilmesiyle şirketlerin daha yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili faaliyetlere geçişini destekleyecek.
WBG, CPF kapsamında 17 milyar dolarlık mevcut ülke portföyüne ek olarak, çerçeve döneminde 18 milyar dolarlık kaynak sağlamayı hedefliyor. Bu kaynaklar Türkiye’nin kalkınma stratejilerini desteklemek amacıyla kullanılacak.
– CPF, iklim değişikliğine karşı dirençliliği artırmayı ve gıda güvencesini güçlendirmeyi amaçlıyor.
– Kahramanmaraş’taki depremlerden etkilenen bölgelerde ekonomik toparlanmanın desteklenmesi öngörülüyor.
– Gelir ve diğer eşitsizliklerin azaltılmasına, kapsayıcı hizmetlere ve istihdama öncelik verilecek.
– Dijital teknoloji kullanımı hızlandırılarak üretkenlik artışı ve kamu hizmet sunumu iyileştirilecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen işbirliğinin güçlü olduğunu belirtmiş ve CPF çerçevesinde Türkiye’ye sunulacak 18 milyar dolarlık finansman paketinden bahsetmişti. Şimşek, bu finansmanın özellikle özel sektörün geliştirilmesine odaklanacağını vurgulamıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.