Raporda, gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başladığı ancak gelişmekte olan ülkelerde para politikası duruşunun farklılaştığı belirtildi. Küresel büyümeye ilişkin beklentilerin gelişmiş ülkelerde kademeli olarak iyileşirken, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyüme patikalarındaki belirsizliğin devam ettiği ifade edildi.
Jeopolitik riskler kaynaklı küresel belirsizliklerin tahvil getirilerindeki seyir ve büyüme beklentilerini etkilediği vurgulanan raporda, gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarının da risk iştahına bağlı olarak değiştiği belirtildi.
2024 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi iktisadi faaliyetin yavaşladığı, iç talepteki dengelenmenin devam ettiği ve bu durumun cari işlemler açığında iyileşmeye neden olduğu aktarıldı. Ayrıca, portföy yatırımlarının artması ve uluslararası rezervlerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıldı.
Bireysel kredi büyümesinin belirgin şekilde yavaşladığı belirtilen raporda, bireysel kredilerde yapılan düzenlemelerin etkilerine de değinildi. Ticari kredi büyümelerinde de benzer şekilde değişimler yaşandığı ve sıkı para politikası duruşunun bu süreçte etkili olduğu belirtildi.
Raporda, reel sektörün YP kredi kullanımında artış yaşandığı ancak finansal kaldıraç oranının düşük seviyelerde korunduğu ifade edildi. Yurt dışından sağlanan fonlamanın vadesinin uzadığı ve dış fonlama kalitesinin iyileştiği belirtilirken, bankaların bu süreçte karşılaştığı zorluklara da dikkat çekildi.
Bu veriler ışığında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ekonomik farklılıkların ve para politikalarındaki değişimlerin küresel ekonomiye etkileri önemli bir şekilde değerlendirilmeye devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.