Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirilen “MİYELOİD” deneyi, astronotların uzay yolculukları sırasında maruz kaldıkları faktörlerin bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediğini araştırıyor. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güneş Esendağlı’nın proje yürütücüsü olduğu deneyde, astronotların bağışıklık sistemindeki değişiklikler miyeloid tipteki kan hücreleri özelinde inceleniyor. Bu hücrelerin fonksiyonlarındaki değişimler, uzay yolculuklarının kanser dahil bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar üzerindeki potansiyel etkisini ortaya çıkaracak.
Gezeravcı, ISS’ye ulaştıktan sonra bir dizi deney gerçekleştirdi. Bunlardan biri olan “MİYOKA” deneyi, uzay ve savunma sanayisi için önemli bilgiler sağlayacak lehimleme konusunda kritik bilgiler sunacak. Ayrıca, Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirmesine katkıda bulunması beklenen “UYNA” deneyine de başlandı. Yer çekimsiz ortamdan etkilenen genlerin bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran “MESSAGE” deneyi de gerçekleştirildi.
Gezeravcı, Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan “PRANET” deneyini gerçekleştirdi. Bu deneyde, propolisin antibakteriyel etkisi araştırılıyor. Ayrıca, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan “gMETAL” deneyine de imza attı. Gezeravcı, Tuz Gölü’nde yetişen endemik bir bitkinin uzay ortamına karşı verdiği tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE” deneyini de sürdürüyor.
Gelecekte uzayda yaşayacak insanlar için besin sağlama ve kapalı yaşam ortamlarında çevresel kontrol sağlama konusunda yeni bitkiler geliştirmeyi amaçlayan “CRISPR-GEM” ve mikroalglerin uzayda kullanılabilirliğini araştıran “UzMAn” deneyleri de devam ediyor. Ayrıca, alglerin oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme ve yaşam destek sistemlerinde kullanılmasını araştıran “ALGALSPACE” deneyi ile düşük yer çekimine bağlı rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak “VOKALKORD” deneyleri de sürdürülüyor. “OKSİJEN SATURASYONU” deneyi ise yapay zeka desteğiyle düşük yer çekimine bağlı farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanmasını hedefliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.