Science Daily dergisine göre, profesyonel ve amatör gök bilimcilerden oluşan bir ekip, TESS uydusunun gözlemlediği “flaş ışıkları” yapay zeka algoritmaları kullanarak detaylı bir şekilde inceledi. Gök bilimciler, yaptıkları incelemeler sonucunda oldukça ilginç bir keşfe imza attı.
Araştırmacılar, “TIC 290061484” olarak adlandırılan bu yıldız sisteminin, birbirine yaklaşık iki günde dönen iki yıldıza, 25 günde dönen üçüncü bir yıldızın eşlik ettiğini belirledi. Bu keşifle, üçlü yıldız sistemlerinde daha önce görülmemiş bir 33 günlük dönüş hızı rekoru kırılmış oldu.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) fizikçi Saul Rappaport, bu benzersiz sistemin keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, nadir bulunan ancak yaygın olabilecek bu tür sistemlerin keşfinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, NASA Ames Araştırma Merkezi’ne bağlı SETI Enstitüsünden Veselin Kostov, yapay zeka teknolojisinin uydulardan elde edilen verilerin daha iyi analiz edilmesine olanak sağladığını vurguladı.
Bu sayede yıldızların yörüngeleri, kütleleri, boyutları ve sıcaklıkları gibi önemli verilerin daha detaylı bir şekilde ölçülebildiğini ifade eden Kostov, sistemin oluşumu ve evrimi hakkında daha kapsamlı bilgilere ulaşılabileceğini belirtti. Araştırmanın sonuçları, “The Astrophysical Journal” dergisinde yayımlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.