DOLAR 34,0841 0.04%
EURO 38,0368 0.2%
ALTIN 2.806,230,14
BITCOIN 21146982,56%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Karantinaspor geliyor

Karantinaspor geliyor

ABONE OL
Kasım 2, 2020 12:30
Karantinaspor geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Korona virüsle haşır-neşir olduğumuz günlerin anlam ve önemine binaen sizlere bu yazımızda ileri bir tarihte tekrar faaliyete geçecek olan bir spor kulübümüzün kuruluş müjdesini vermekle başlayalım: Karantinaspor.

İZMİR (Anayurt) – Korona virüsle haşır-neşir olduğumuz günlerin anlam ve önemine binaen sizlere bu yazımızda ileri bir tarihte tekrar faaliyete geçecek olan bir spor kulübümüzün kuruluş müjdesini vermekle başlayalım: Karantinaspor. Portolu Jesus Corona’dan mütevellit ülkemizde bir içecek ve otomobil markası olarak belleklerimizde yer eden koronanın bir virüs familyasının adı olduğunu kötü bir tecrübe ile öğrenmiş olduk. Korona virüs nedeniyle hayatımıza çoğu tıbbi olan yeni terimler de girdi: Pandemi, endemi, sempton, entübe, enfekte, izolasyon ve belki de kulağımızı en çok tırmalayan karantina ve yakında daha çok duyacağımız tersine karantina…

İZMİR’DE KARANTİNA SEMTİ

19. yüzyıl salgın hastalıklarla   geçmiş, günümüzde olduğu gibi tüm dünya ülkelerini etkileyen salgınlardan (veba, tifüs, kolera, humma) Osmanlı İmparatorluğu da etkilenmiştir. 1831’de kolera salgınında büyük kayıplar veren Osmanlı, yaygın bir karantina örgütü kurarak salgınlarla mücadele etme yoluna girmiştir.  Şeyhülislam Mekkizade Mustafa Asım Efendi’nin 29 Nisan 1838 tarihinde karantinanın caiz olduğuna dair verdiği fetva ile İstanbul’dan sonra ilk kurulan karantina teşkilatlarından biri de işlek deniz trafiği nedeniyle 1840 yılında İzmir’de Zeytinlik Ovası’nın girişinde kurulmuştur. Günümüzde Konak ilçesinde Mithatpaşa Caddesi üzerinde Metin Oktay’ın da mezun olduğu Endüstri Meslek Lisesi’nin yanında bulunan iki katlı binadan adını alan Karantina semtine şimdilerde Küçükyalı denilse de halkın çoğunluğu inatla hala eski ismi kullanmaktadır. Hatta Karantina adını tekrar almak için uğraşmaktalar. Karantina adını, bu salgın merkezinden bir asır sonra  tekrar Türkiye’ye ezberleten ikinci unsur ise bir spor kulübüdür.

G.SARAY VE F.BAHÇE’YE KAFA TUTTULAR

1951 yılında bir binanın garajında İzmir 3. Noteri Muammer Eriş’in başkanlığında Matbaacı Faruk Öğütler, Mali Müşavir Metin Bekemler, Turan Sayar, Alaaddin Asena, Behiç Bey ve Mimar Suat Bey tarafından kurulan Karantina Gençlik ve Spor Kulübü, özellikle atletizm branşında kazandığı derecelerle spor tarihimizde yerini almıştır.  Zamanın atletizmde en kallavi takımları Fenerbahçe ve Galatasaray’a kafa tutan bir semt takımı olan Karantinaspor’un atletizm takımı, 1965 yılında Ankara’da yapılan Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası’nda Fenerbahçe’nin arkasından küçük bir puan farkı ile ikinci olmuştur. 1961 ile 1973 yılı aralarında 12 kez katıldığı bu organizasyonda ikisi Galatasaray’ın ardından, biri ise Fenerbahçe’nin önünde 3’er kez üçüncülük kazanan Karantinaspor,  bir sezon hariç hep ilk 5 takım arasında kendine yer buldu.

KARANTİNASPOR GERİ DÖNÜYOR

Karantina Spor Kulübü’nün   futbol takımında birlikte oynayan beş arkadaş, 5 yıl önce Balçova Karantina Masterler Kulübü adında bir veteran takımı kurarak takımlarının adını yaşatmak için bir yeni oluşumun içinde yer aldılar. Onur Kurtaran önderliğinde Can Çelik, Hakan Yıldız, Kamuran Haliloğlu  ve Bora Gökkaya’nın son arzuları ise Karantinaspor adı ile (TFF Futbol Kulüpleri Tescil Talimatı’nın 3.maddesi 4.bendine göre tescili silinen kulüpler TFF’den izin almak şartıyla eski ismi kullanabiliyor) amatör liglerde tekrar boy göstermek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.