DOLAR 32,3330 0.24%
EURO 35,1011 -0.09%
ALTIN 2.298,250,93
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kumluca’da “Dezenformasyonla mücadele” konuşuldu.

Kumluca’da “Dezenformasyonla mücadele” konuşuldu.

ABONE OL
Ekim 28, 2022 06:49
Kumluca’da “Dezenformasyonla mücadele” konuşuldu.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

-Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Basın ilan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanvekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, İnternet haber siteleriyle ilgili BİK’in yönetmenliğinin beklendiğini ve hazırlanacak yönetmenliğin 1 Nisan’da uygulanacağını belirtti. Küçükyılmaz, “Basın özgürlüğünü sağlamak, bireyin haklarının korunması ve devletin güvenliği arasında dengeyi kurmak zorundayız.” dedi.

Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği ev sahipliğinde, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Batı Antalya buluşmasında, “Dezenformasyonla mücadele” konusu masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Basın ilan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanvekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, İnternet haber siteleriyle ilgili BİK’in yönetmenliğinin beklendiğini ve hazırlanacak yönetmeliğin 1 Nisan’da uygulanacağını belirtti. Küçükyılmaz, “Basın özgürlüğünü sağlamak, bireyin haklarının korunması ve devletin güvenliği arasında dengeyi kurmak zorundayız.” dedi.

Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği ev sahipliğinde, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Batı Antalya buluşmasında, “Dezenformasyonla mücadele” konusu masaya yatırıldı.

Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği ev sahipliğinde, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu tarafından Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen Batı Antalya buluşması toplantısına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, Basın İlan Kurumu il Müdürü Nedim Engin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun, Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Duran Yenigün ve Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çeviren, illerin gazeteciler cemiyet başkanları, gazete sahipleri ve gazeteciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Yenigün yaptı. Ardından kürsüye gelen Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun, yeni basın kanunu ile internet gazetelerinin yasal zemine oturtulmasından memnun olduklarını kaydetti  Coşkun, Anadolu Medyası’nın geleceği açısından, özellikle ekonomik konulardaki düzenlemelerin belirsizliğinin giderilmesi, BİK Yönetmeliği’nin bu hassasiyetle düzenlenmesini istedi. Coşkun, basın meslek yasasının da çıkarılmasını istediklerini kaydetti.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, geçmişten günümüze bakıldığında yazılı basında hukukun üstün olduğu bir mecrayı ifade ettiğini, ancak teknolojik gelişmelerin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte, sosyal medyanın yazılı basının önüne geçen bir yayılımın söz konusu olduğunu söyledi.

Yazılı basının denetiminin elde veri olması dolayısıyla kolaylığını ve yazılı basın temsilcilerinin etik kurallara en fazla uyan taraf olduğunu vurgulayan Küçükyılmaz, “Sosyal medyada ise maalesef böyle bir durum söz konusu bile değil. Bırakın hukuka uygunluğu, etik kurallara bile uyulmadığını gözlemliyoruz. Hepimizin malumu çıkan basın yasası aslında bir engelleme, bir sansür değil ulus devlet olma yolunda ilerleyen ülkemizin, bireylerin haklarını korumayı amaçlamaktadır. Yasa hazırlanırken, biraz siyasallaştırılmaya çalışılması farklı mecralara çekilmesine sebep oldu. Bize düşen görev, basın özgürlüğünü sağlamak, bireyin haklarının korunması ve devletin güvenliği arasında dengeyi kurmak zorundayız” dedi.

Bu konunun konuşuluyor olmasının önemli olduğunu anlatan Küçükyılmaz, bu konunun konuşulup tartışılmasının mesleki bir çerçeve oluşuyor olması adına sevindirici olduğunu belirtti.

Yasanın uygulamaya geçmesiyle birlikte basın mesleğini yapan yapmayan ayrımının net olacağını savunan Küçükyılmaz, “Her sektörde olduğu gibi günümüzde de bu işi gerçekten yapan, yapmaya çalışan ile, hiçbir vasfı olmayan, bu konuda kabul görmemiş kişiler ayrışacak. Tabiriyle içimizdeki çürükler ayrılacak. Bizlerde işini yapanlara elimizden gelen desteği sağlayacağız. Bunun dışında geriye kalan etik habercilik yapmak” diye konuştu.

Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir de her şeyin bir yasası, kanunu olduğu gibi internet medyası ve sosyal medyanın da bir kanunu, bir yasası olmasının doğal ihtiyaç olduğunu, bu konuda yasa düzenleyicileri ve kanun yapıcıların gerekli çalışmayı yapacaklarına inandığını söyledi.

Anadolu’nun bir köşesinde Kumluca’da böyle bir konunun konuşulmasının, konuya verilen önemin en iyi göstergesi olduğunu ifade eden Erdemir, “Sadece basının değil, tüm insanları ilgilendiren bir konu. Ben bu konuda en doğrunun, en güzelin bulunacağına inanıyorum. Ben böyle bir organizasyonun ilçemizde yapılmasını sağlayan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir de Anadolu basınının gerek Osmanlı dönemine, gerek Cumhuriyetin kurulması sırasında, gerekse günümüzde milli bir duruşa sahip olduğunu, bunun dışına çıkanları ise içinde barındırmadığını söyledi.

Son çıkan yasanın Anadolu basınını sekteye uğrattığını savunan Özdemir, “Biz yasanın çıkması taraftarıyız. Ancak nasıl olursa daha iyi olur, yasa çıkmadan önce oturup konuşabilirdik. Göç yolda düzelir mantığından öte, eksikleri tartışıp, daha doğru karar verilebilirdi. Gelinen noktada yasa çıktı, bundan sonra ne yapmalıyız buna bakıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreç bizler için iyi olur” dedi.

Anadolu basınının temsilcileri olarak devletten bazı talepleri olduğunu da anlatan Özdemir, özellikle girdi maliyetlerinin çok artmasıyla birlikte sektörel destek paketleri, basın kartı yasasında düzenleme, Anadolu medyası ve gazetelerin kapanmaması için yapılacak iyileştirmeler talep ettiklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından, toplantıya katılan cemiyet başkanları ve gazete sahipleri Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz’a internet medyasının son durumu, resmi ilanlar hakkındaki uygulamalar, yeni yasanın getireceği yenilikler ve özellikle internet medyasının nasıl şekilleneceği konularından çeşitli sorular yönelttiler.

Toplantı sonunda Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun tarafından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz’a kurutulmuş muz liflerinden yapılmış tablo hediye etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.