DOLAR 34,2489 0.01%
EURO 37,6606 0.15%
ALTIN 2.906,62-0,09
BITCOIN 2138345-2,78%
İstanbul
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Küresel Sıcaklık Rekorları: Copernicus Verilerine Göre 2024 En Sıcak Yıl Olabilir
  • Samsun Halk Haber
  • Dünya
  • Küresel Sıcaklık Rekorları: Copernicus Verilerine Göre 2024 En Sıcak Yıl Olabilir

Küresel Sıcaklık Rekorları: Copernicus Verilerine Göre 2024 En Sıcak Yıl Olabilir

ABONE OL
Eylül 12, 2024 19:18
Küresel Sıcaklık Rekorları: Copernicus Verilerine Göre 2024 En Sıcak Yıl Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2024 Yılında Sıcaklık Rekorları

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, 2024 yılı dünya genelinde sıcaklık rekorları kırmaya devam ediyor. Ağustos ayı, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerinde gerçekleşerek en sıcak ağustos olarak kaydedildi. Haziran-ağustos dönemi genelinde ise 2024 yılı, uzun yıllar ortalamasını 0,69 derece aşarak en sıcak yaz mevsimini yaşattı.

Türkiye Denizlerindeki Durum

Türkiye’nin denizlerinde de sıcaklık artışı dikkat çekiyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün verilerine göre, Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı ortalaması 28 dereceye yükseldi. Ege Denizi’nde Bodrum ve İzmir’de sıcaklıkların uzun yıllar ortalamalarının üzerinde seyrettiği görüldü. Marmara ve Karadeniz’de de benzer şekilde sıcaklıkların arttığı gözlendi.

Uzman Görüşleri ve Tahminler

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024 yılının tüm zamanların en sıcak yazı olduğunu belirtirken, La Nina etkisinin beklenenden daha az olduğunu ve iklim değişikliğinin sıcaklık artışındaki etkisini vurguladı. Kış mevsiminin de beklenenden ılık geçeceğini ifade eden Kurnaz, insan etkisinin doğaya verdiği zararın her geçen gün arttığını vurguladı.

Denizlerdeki Kirlilik ve Etkileri

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise Türkiye denizlerindeki yüksek sıcaklıkların deniz canlıları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Özellikle Doğu Akdeniz’de sıcaklık artışının oksijen seviyesinde düşüşe yol açtığını, bu durumun balık ölümleri ve kirlilikle birleşerek ekosistemde ciddi sorunlara neden olduğunu aktardı.

Gelecek Beklentiler

Uzmanlar, La Nina etkisinin sıcaklık artışını geçici olarak frenleyebileceğini ancak genel trendin ısınmanın devamı olduğunu belirtiyor. Daha sıcak yılların beklendiği gelecek için, denizlerdeki biyoçeşitlilik kaybının ve ekosistemdeki zayıflığın önemli bir sorun olacağı konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.