DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rusya, Dijital Finansal Varlıklarla Uluslararası Ödemelerde Adım Atıyor

Rusya, Dijital Finansal Varlıklarla Uluslararası Ödemelerde Adım Atıyor

ABONE OL
Mart 11, 2024 21:08
Rusya, Dijital Finansal Varlıklarla Uluslararası Ödemelerde Adım Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Putin Kararname İmzaladı: Dijital Varlıklarla Ödemeler Mümkün Olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası ödemelerde dijital finansal varlıkların kullanılmasına olanak tanıyan kararnameyi onayladı. Para birimi düzenleme kanunu çerçevesinde, mal ve hizmetlerin ithalat ve ihracatında **dijital finansal varlıklar kullanılabilecek**.

Rus İthalatçı ve İhracatçılara Kolaylık Sağlanacak

Duma Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov, Rus ithalatçı ve ihracatçıların dijital finansal varlıkları kullanarak bankacılık sistemini atlayıp, yabancı şirketlerle anlaşmalar yapmasına olanak tanınacağını belirtti. Bu adımın dost olmayan ülkeler de dahil olmak üzere dış etkileri **en aza indirileceği** öngörülüyor.

SWIFT Nedir?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği), 1973 yılında kurulmuş ve dünya genelinde 200’ün üzerinde ülkeden 11 binden fazla banka ve finansal kurumun kullandığı mesajlaşma sistemidir. ABD ve Avrupa bankaları tarafından ortaklaşa yaratılan SWIFT, tek bir kurumun tekel olmasını engellemek amacıyla oluşturulmuştur.

İran Örneği: SWIFT ve Uluslararası Sanksiyonlar

Daha önce İran, nükleer programıyla ilgili yaşanan gelişmeler sonrasında 2014 yılında SWIFT’ten çıkarılmış ve bu durum ülkenin petrol ihracat gelirlerinin neredeyse yarısını kaybetmesine yol açmıştı. SWIFT sistemi, uluslararası ilişkilerde ve ödemelerde kritik bir rol oynamaktadır ve Rusya’nın bu alandaki adımları önemli bir dönüşümü işaret edebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.