Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntısının tespitine yönelik kapsamlı denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimler, hasat öncesi üretim alanlarından başlayarak hasat sonrası hal giriş noktaları, paketleme tesisleri, toptan ve perakende satış noktalarını kapsıyor. Ayrıca, ihracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit denetimleri sürdürülüyor. Numunelerin analizi, cihazın tespit edebildiği toplam aktif maddelerin numunede aranmasıyla gerçekleştiriliyor. Bir numunede 400-800 arasında etken madde analizi yapılarak kalıntı aranıyor. Mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespiti durumunda üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırım uygulanıyor.
2021-2023 döneminde gerçekleştirilen denetimler sonucunda Türkiye’de pestisit kalıntı oranı üç yılda yüzde 35 azaldı. Aynı dönemde Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimleri de yüzde 54 azaldı. Türkiye, AB mevzuatını dikkate alarak kendi mevzuatını güncelliyor ve yurt içi tüketim, ihracat ve ihracattan geri dönen ürünlerin kontrollerini sıkı bir şekilde gerçekleştiriyor.
Türkiye, 200’den fazla ülkeye 2 binden fazla tarımsal ürün ihraç ederken, pestisit kalıntısı nedeniyle bildirim alan ürün miktarı tüm ihracatın binde 1-2’si seviyesindedir. Ürünler sadece pestisit kalıntısı nedeniyle geri dönmemektedir. Örneğin, Antep fıstığı, kuru incir ve kuru kayısı gibi ürünlerde farklı sebeplerle geri dönüşler yaşanmaktadır.
İhracatta geri gönderilen ürünler, Bakanlıkça yüzde 100 resmi kontrollere tabi tutulmaktadır. İlgili gümrük müdürlüklerinin talebi üzerine il tarım ve orman müdürlükleri tarafından gerekli kontroller yapılmaktadır. Mevzuata uygun olmayan ürünler imha edilirken, organik tarım yapan üreticiler de düzenli olarak denetlenmektedir. Türkiye, 2008-2024 döneminde toplam 73 bin 221 denetim gerçekleştirmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.