Ayvacık’ta bir kişinin cep telefonuyla görüntülediği tavus kelebeğinin üzerindeki desenler, dikkatleri üzerine çekti. Prof. Dr. Hanife Yandayan, tavus kelebeklerinin Avrupa’nın en büyük kelebek türü olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Yandayan, tavus kelebeklerinin genellikle meyve ağaçlarının bulunduğu alanlarda sıkça görüldüğünü ve mart, nisan, mayıs aylarında aktif olduklarını vurguladı. Kelebeklerin yumurtalarını meyve ağaçlarının dallarına bıraktığını ve larvaların da bu ağaçların yapraklarıyla beslendiğini açıkladı. Ülkemizde sıkça görülen tavus kelebeğinin kanatları açıldığında 15 santimetre genişliğe sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Yandayan, tavus kelebeğinin göz alıcı görüntüsünün yanı sıra kanatlardaki desenlerin de önemine değindi. Kanatlardaki zikzak desenlerin ve baykuş gözüne benzeyen desenlerin, kelebeği avcılardan koruduğunu belirtti. Kuşların, bu desenleri baykuş gözü zannederek yaklaşmadığını ve böylelikle kelebeğin kendisini koruma altına aldığını açıkladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.