DOLAR 32,3326 0.24%
EURO 35,0873 -0.13%
ALTIN 2.299,620,98
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan sert “Montrö” açıklaması: Bu bir fikir haysiyetsizliğidir
  • Samsun Halk Haber
  • Siyaset
  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan sert “Montrö” açıklaması: Bu bir fikir haysiyetsizliğidir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan sert “Montrö” açıklaması: Bu bir fikir haysiyetsizliğidir

ABONE OL
Mart 30, 2021 11:35
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan sert “Montrö” açıklaması: Bu bir fikir haysiyetsizliğidir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Cumhurbaşkanı isterse İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği gibi Montrö Sözleşmesi’nden de çekilebilir” sözleri tartışılmaya devam edilirken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Ben bir anlaşma ismi zikretmedin, Montrö’yü tartışmaya açmadım. Sözlerimin ters yorumlanmasını anlamıyorum. Sözlerim çarpıtılıyor, bu bir fikir haysiyetsizliğidir.” açıklaması yaptı.

Montrö Sözleşmesi’yle ilgili yeni bir açıklamalar yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz; antlaşmaları hak ve hukukumuzu koruma kudretimiz ve kararlığımız var eder.” Başta Montrö olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu ve elde etmiş olduğumuz mevzilerle ilgili hiçbir tartışma yoktur, o konuşmada da böyle bir şey yoktur, benim hukuki boyutta anlatmam söz konusudur. Türkiye’de siyaset yapan bazı insanların bir kişiyi eleştirirken en azından ne dediğine bakması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

“Anlaşma, sözleşme ismi zikretmedim”

“Ben herhangi bir anlaşma, sözleşme ismi zikretmedim. Soruyu soran gazeteci arkadaşımızın iyi niyetiyle bazı anlaşmaları zikrederek sordu. Ben de iç hukuktaki düzenlemelerden bahsettim.” diyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bunun Montrö dahil bazı anlaşmaların nasıl tartışma konusu olduğunu sorguluyorum. İşin hukuki boyutuyla insan iş yapmazlar. Hukuk tekniği bakımından konuştuk. Lozan gibi Montrö gibi anlaşmalardan çıkmanın söz konusu olmayacağını da açık bir şekilde söyledim. Bunun imkansızlığını ifade ettim. Başta Montrö olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu, İstiklal Harbi’yle elde ettiğimiz mevzilerle ilgili hiçbir düşünce aklımızdan geçmemiştir. Türkiye’de siyaset yapan bazı insanların bir sözü veya kişiyi eleştirirken ne dediğine bakması gerektiğini düşünüyorum”  diye konuştu.

“Bunu dile getirenler içlerindeki mandacı fikri dile getirmektedir”

TBMM Başkanı Şentop, açıklamalarına şöyle devam etti: Benim söylemişim gibi değerlendirme yapmalarından üzüntü duyuyorum. Bu tartışmalarda şunu gördüm, Türkiye’nin güvenliğini, sınırlarını koruyan anlaşmalar değildir, bunu koruyan devletimizin kudreti, ordumuzun gücüdür. 20 Temmuz 1936’da imzalandı, Cumhuriyet Gazetesi’nin manşetinde 10 Temmuz 1936’da ‘Bedbin hava hakim’ diye manşet var. Yunus Nadi imzasıyla yayınlanan başyazı var. Türkiye’nin özgüvenine ve anlaşmadaki duruma bakınız. 1936’da 10 gün önce Türkiye’nin söylediği söz alternatif olmaz. Bu özgüveni bizler taşıyoruz. İçlerinde gizli mandacılık anlayışıyla özgüvensiz bazı siyasetçilerin bizim yazılı metinler üzerinden bizim sınırlarımızı tartışmaması gerektiğini ifade ederim. Herkes kendisine gelsin. Bunu dile getirenler içlerindeki mandacı fikri dile getirmektedir. Onları kınıyorum.

Ne demişti?

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesinden çıkması tartışmaları sürerken; Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanı ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çekildim, Montrö’yü tanımıyorum, feshettim’ diyebilir mi?” sorusuna, “Yapabilir. Mümkün-muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi’ni de karıştırırsanız, ayran yapmak mümkündür” diye yanıt vermişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.