DOLAR 32,2151 0.04%
EURO 35,0332 0.05%
ALTIN 2.511,620,45
BITCOIN 21647610,33%
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı: İnmeler Hayat Kurtarıcı Erken Müdahale ile Önlenebilir
  • Samsun Halk Haber
  • Sağlık
  • Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı: İnmeler Hayat Kurtarıcı Erken Müdahale ile Önlenebilir

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı: İnmeler Hayat Kurtarıcı Erken Müdahale ile Önlenebilir

ABONE OL
Mayıs 9, 2024 18:19
Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı: İnmeler Hayat Kurtarıcı Erken Müdahale ile Önlenebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava’dan İnme Uyarısı

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, 10 Mayıs İnme Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, inmenin beyindeki kan akışının kesilmesi veya azalması sonucu veya beyin damarlarının duvarında bir yırtılma sonucu oluşan acil bir tıbbi durum olduğunu belirtti.

İnme, Kalıcı Felç ve Ölümle Sonuçlanabilir

Arsava, inmenin kalıcı felce, konuşma bozukluğuna, görme kaybına, denge bozukluğuna ve hatta ölüme yol açabileceğini vurgulayarak, hastalığın genellikle ani olarak ortaya çıktığını ifade etti. İnmenin en sık görülen belirtilerinin yüzde, kol veya bacakta his veya güç kaybı, denge ya da koordinasyon bozukluğu, konuşma veya anlama güçlüğü, görme kaybı ve çift görme olduğunu dile getirdi.

Ölüm Oranlarındaki Artış ve Önemli İstatistikler

Arsava, Türkiye’de ve dünya genelinde inmenin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, TÜİK verilerine göre 2020’de Türkiye’de kaydedilen ölümlerin 183 bin 109’unun kalp-damar sistemi hastalıklarından kaynaklandığını ve inme nedeniyle ölenlerin sayısının 35 bin 880 olduğunu aktardı. 2021’de ölüm sayısının %11,4 artarak 565 bin 594’e ulaştığını ve ölümlerin %33,4’ünden sorumlu olan kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının en yaygın ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Çare: Erken Müdahale ve Risk Faktörlerini Kontrol Altında Tutmak

Arsava, inmede erken müdahalenin hayat kurtarıcı olmanın yanı sıra inme sonrası sakatlık oranını da azalttığını vurgulayarak, inme belirtileri görüldüğünde hemen 112 ile iletişime geçilmesinin önemli olduğunu söyledi. Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, sigara ve alkol tüketiminden uzak durulması, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi, stresten uzak durulması gerektiğini belirtti.

Arsava, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerine sahip kişilerin hekim kontrolünde olması ve düzenli kontrollerini yapması gerektiğini vurgulayarak, hastalık tanısı konulan kişilerin ise mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti.

İnmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Arsava, herkesin bu tıbbi acil durumu tanıma, önleme ve tedavi etmede önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Arsava, İnme Farkındalık Günü’nün bu yılki temasının “İnmeye dur de” olduğunu belirterek, inme risk faktörlerinin bilinmesinin ve belirtilerinin tanınmasının erken müdahale konusunda farkındalığı artırdığını dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.