DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye Artık Tarımda İthalatçı Konumunda

Türkiye Artık Tarımda İthalatçı Konumunda

ABONE OL
Mart 17, 2024 21:08
Türkiye Artık Tarımda İthalatçı Konumunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Tarımda İthalata Olan Bağımlılığı Artıyor

Türkiye, kendi kendine yeten ülkeler arasında yer alırken artık tarımda ithalatçı konumunda. Ülkenin dışa bağımlılığı o kadar yükseldi ki, Kazakistan’dan soğan, İspanya ve İran’dan salça, Madagaskar ile Brezilya’dan da börülce ithal ediyor.

Uzmanlar Endişeli

CHP Edirne eski Milletvekili ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 dış ticaret verilerine dayanarak ülkenin tarım sektöründeki son durumu değerlendirdi. Gaytancıoğlu, durumu “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin Tarım Politikaları Eleştiriliyor

Gaytancıoğlu, Türkiye’nin ithal ettiği tarım ürünleri arasında Zimbabve, Şili, Madagaskar, Peru, Kostarika, Gana, Kotdivuar ve Myanmar’ın da bulunduğunu belirtti. Türkiye’de bir zamanlar yetiştirilen ürünlerin dahi artık ithal edildiğine dikkat çekti. Uzman, nitelikli bir tarım politikasının uygulanmaması ve üreticilere yeterli desteğin sağlanmamasının ithalatın temel nedeni olduğunu vurguladı.

Gaytancıoğlu, ithalatın ve döviz artışının Türkiye’nin gıda enflasyonunu düşürememesine neden olduğunu belirterek, “Türkiye’nin her yerinde rahatlıkla yetişen tarım ürünlerini ithal etmesi ve buna karşılık yılda 14 milyar dolara yakın döviz ödemesi kabul edilemez” diyerek endişesini dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.