DOLAR 32,3746 -0.34%
EURO 34,7746 -0.13%
ALTIN 2.412,19-0,42
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitleri Geliştiriyor

Türkiye, Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitleri Geliştiriyor

ABONE OL
Nisan 6, 2024 21:08
Türkiye, Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitleri Geliştiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de Yerli Şeker Pancarı Çeşitleri Üretmek İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye dünyanın ve Avrupa’nın en büyük şeker pancarı üreticilerinden biri olarak yerli ve milli şeker pancarı çeşitlerini geliştirmek için çalışmalarına hız verdi.

Protokol İmzalandı ve Yerli Şeker Pancarı Çeşitleri Tescil Edildi

Bu kapsamda, Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü ve üniversiteler ile iş birliği yapılarak “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı protokol imzalandı. Moleküler biyolojik yöntemler kullanılarak geliştirilen “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adlı şeker pancarı çeşitleri tescil edilerek “Milli Çeşit Listesi”ne kaydedildi.

Üretim İzinleri Alındı ve Tohum Üretimine Başlandı

Ocak 2022’de üretim izinleri alınan yerli şeker pancarı çeşitleri için tohum üretimine başlandı. Bu çeşitlerin 2025 ve sonrasında Türk çiftçileriyle buluşması bekleniyor. Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılaması ve ihraç edilecek düzeye ulaşması için yaklaşık 7 yıl içinde tohum üretiminin artması hedefleniyor.

Bakan Yumaklı, Çalışmalarda Emek Geçenlere Teşekkür Etti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerli şeker pancarı tohumunun tescil edilmesinin önemine vurgu yaparak, üniversite hocaları ve Türkşeker çalışanlarına teşekkür etti. Yumaklı, Türkiye’nin tohumculuk alanında önemli bir konuma geldiğini belirterek, gelecek yıl yerli şeker pancarı tohumlarının toprakla buluşmasını umut etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.