DOLAR 32,3976 0.07%
EURO 34,8010 -0.05%
ALTIN 2.396,580,01
BITCOIN 19205903,24%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’de Akciğer Kanseri Vakaları Artıyor

Türkiye’de Akciğer Kanseri Vakaları Artıyor

ABONE OL
Şubat 8, 2024 15:18
Türkiye’de Akciğer Kanseri Vakaları Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada yılda ortalama 2 milyon kişinin, Türkiye’de ise 41 bin kişinin akciğer kanserine yakalandığını açıkladı.

Prof. Dr. Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, bu yılın ana temasının “kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye” olarak belirlendiğini söyledi.

Kansere İlişkin Korkutucu İstatistikler

Dünyada her yıl ortalama 20 milyon insanın kansere yakalandığına ve 10 milyon kişinin bu nedenle yaşamını kaybettiğine dikkat çeken Kutluk, Türkiye’de ise erişkin kanserlerinin yıllık olarak 230 binden fazla, çocuk kanserlerinin ise 3-4 bin civarında görüldüğünü belirtti.

Kanserin Önlenmesi İçin Alınabilecek Tedbirler

Kutluk, kısa ve orta vadede alınabilecek tedbirler, erken tanı ve tarama çalışmalarıyla kanser kaynaklı yaklaşık 4 milyon ölümün önlenebileceğini vurguladı. Ayrıca, kanserin hastaların yaşamını zorlaştırdığı gibi sağlık sistemi üzerinde de ciddi bir ekonomik yük oluşturduğunu belirtti.

Kutluk, en sık görülen kanser türleri arasında yer alan akciğer kanserinin başlıca sebebinin tütün ve tütün ürünleri kullanımı olduğuna dikkat çekti. Dünyada yılda yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri ve 2 milyon meme kanseri vakası görüldüğünü söyleyen Kutluk, Türkiye’de ise yılda ortalama 41 bin akciğer ve 24 bin meme kanseri vakasının görüldüğünü belirtti.

Tütün ürünlerinden uzak durmanın, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle kanserlerin yüzde 30-50’sinin önlenebileceğini ifade eden Kutluk, ülkelerin kanserin önlenmesine yatırım yapması ve tedavi sürecini desteklemesinin önemini vurguladı.

Yeni Tedavi Yöntemleri ve Önlemler

Prof. Dr. Kutluk, yeni tedavi yöntemleri ile erişkin kanserlerinde yaşama şansının yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80’e ulaştığını belirtti. Ayrıca meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı’na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.