Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye, tarihinin en büyük gaz keşfi olan Karadeniz’deki müjdenin 5’inci yılını geride bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos 2020’de “Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.” ifadeleriyle müjdelediği keşfin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Sakarya Gaz Sahası’nda üretim için düğmeye bastı.
Zonguldak’ın 170 kilometre açığında ve 2 bin 200 metre derinlikte bulunan gaz, 170 kilometre uzunluğunda ve 16 inç çapında boru hattı inşa edilerek 20 Nisan 2023’te karaya getirildi. Faz-1 çalışmaları kapsamında Sakarya Gaz Sahası’ndaki 12 kuyudan günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretildi ve toplamda yaklaşık 4 milyar metreküp üretim gerçekleştirildi.
Faz-2 çalışmalarında Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu devreye alınarak günlük üretim kapasitesi 20 milyon metreküpe çıkarılacak. Faz-3 ise 2028’de devreye alınması planlanan ikinci yüzer üretim platformu ile günlük üretim kapasitesinin 40 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor.
Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “Mavi Vatan’da yazdığımız destanın bir nişanesi olan bu keşif, enerji alanındaki arama ve üretim faaliyetlerimiz için yeni ufukların kapısını araladı. Türkiye’nin enerji arama ve üretim kabiliyeti önemli bir noktaya ulaştı. 2028 hedefimiz, yerli gaz kullanımını 4 kat artırarak 16 milyon haneye ulaşmak.” şeklinde konuştu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]