Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yüksek vaka sayılarına rağmen yatan hasta ve yoğun bakımda yatan hasta sayılarında yaşanan düşüşün nedeninin mutasyonlu virüsün etkisini yitirmesi olduğunu söyledi. Mutasyonla hastalığın daha hızlı yayıldığını belirten Tekin, “Bu mutasyondaki hızlı bulaşın olması ama yatışın az olması bizim için büyük bir avantaj. Öyle tahmin ediyoruz ki bu mutasyon, bir yerden sonra etkisiz hale gelecektir. Virüsü tamamen inaktif hale getirip, insanlarda hastalık oluşturmayacak seviyeye ya da çok hafif hastalık seviyesine getirecektir” dedi.
Koronaya karşı yeni ilaç umudu: Ölümleri yüzde 85 azalttı!
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, PCR pozitif vaka sayılarında artışın söz konusu olduğunu ancak yoğun bakımlarda ve hastanelerde yatan hasta sayılarında ise düşüşün söz konusu olduğunu söyledi. Bunun çeşitli sebeplerinin olduğuna dikkat çeken Tekin, şöyle konuştu:
“Vaka sayılarında bir artış söz konusu. PCR pozitif sayılarında bir artış var ama yoğun bakımlarda ve hastanelerde yatan hasta sayılarında bir artış söz konusu değil, hatta düşüş söz konusu. Bu, bizim açımızdan önemli. Bunun çeşitli sebepleri var, havaların mevsimsel olarak ısınması önemli bir faktör, çünkü açık alanlarda daha fazla bulunabiliyoruz. Kişilerin immün sistemindeki düşüklük, bu süreçte daha yükselişe geçiyor. Kışın immün sistemi daha zayıfken, bahar dönemi ve sonrasında biraz daha iyi oluyor. Bunun yanında diğer viral enfeksiyonların görülme sıklığı daha az oluyor. Aşılamanın da çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Aşılanmayla birlikte kişiler ya hastalığı hafif geçiriyor, ya da geçirmeyebiliyorlar. Bu da yoğun bakımlara yatışı engellemiş oluyor. Pandemide artık tecrübe sahibi de olduk. Halkımız tedbir almayı öğrendi, erken dönemde hastaneye başvurmayı öğrendi, semptomları ve hastalığı tanıdık. Hekimler olarak biz de hastalığı tanıdığımız için erken dönem tanı ve tedavi de kolaylaştı. Bu nedenle hastalar pozitif olduğu zaman hızlı bir şekilde tedaviye aldığımız için, bu hastalar artık kolay kolay kötüleşmiyorlar ve bu dönemde yatışlarımız da azalıyor.”
Koronavirüste umutlandıran gelişme! Milisaniye içinde çökertti
‘MUTASYON, VİRÜSÜ TAMAMEN İNAKTİF HALE GETİRECEKTİR’
Vaka sayılarındaki artışa rağmen yoğun bakımlardaki hasta sayısında artışın yaşanmamasının sebeplerinden birinin de mutasyonlu virüsün etkisini yitirdiğine dikkat çeken Prof. Recep Tekin, “Hepsini bir araya getirdiğimiz zaman, vaka sayılarında bir artış var ama yoğun bakımda artış yok. Bir diğer sebeplerden bir tanesi de mutasyon. Mutasyonla hastalık daha hızlı yayılıyor ancak hastanedeki yatışı etkilemediği görülüyor. Mutasyondan kaynaklı hasta sayısında artış olabilir ama hastaneye yatışın olmaması bizim açımızdan avantajlıdır. Çünkü bu artışla birlikte eğer yoğun bakımlarda yatan hasta sayısında artış olsaydı, sağlık sisteminde zorlanma ya da yoğunluk yaşayabilirdik. Bu mutasyondaki hızlı bulaşın olması, ama yatışın az olması bizim için büyük bir avantaj. Öyle tahmin ediyoruz ki bu mutasyon, bir yerden sonra etkisiz hale gelecektir. Virüsü tamamen inaktif hale getirip insanlarda hastalık oluşturmayacak seviyeye, ya da çok hafif hastalık seviyesine getirecektir. Bu da bizim mutasyon ile ilgili beklediğimiz bir sonuçtu” dedi.
OLUMLU GEÇİŞLER BAŞLADI
SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüste mevsimsel gribe doğru yönelim olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bizim gözlemlediğimiz şu; mutasyonların kişilerin hastalığına ağırlık etkileri yok. Böyle olumlu değişimler de olabilir. Normalde her yıl grip oluruz ve her yıl mutasyona uğrar. Bizi yatağa yapıştırır; ama sonuçta ölümcül etkileri olmayabilir. Koronavirüste aslında, mevsimsel grip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kayışlar başladı. Bu bizim için çok önemli bir veri, umut verici bir veri. Daha öldürücü, insan üzerinde daha hasar bırakıcı etkilerini azaltarak devem edeceğini düşünüyoruz. Vakalarımız arttı; ama hastalarımızda akciğer tutulumları daha az yoğun olmaya başladı. Bu bizim için çok önemli bir veri. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilememeye başladı; tabii ki çok değişik ve öldürücü mutasyona uğramazsak. ‘Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti’ diye yorumlar yapabiliriz. Tabii tedbirlere devam edeceğiz, bu rehavet nedeni değil.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.