DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20431710,59%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

19:21

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Vahim tablo: Uyuşturucu yaşı 9’a indi!

Vahim tablo: Uyuşturucu yaşı 9’a indi!

ABONE OL
Haziran 1, 2022 09:09
Vahim tablo: Uyuşturucu yaşı 9’a indi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin Uyuşturucu ile Mücadele Eden Aileler Derneği Başkanı Kamuran Bilen, uyuşturucu ile mücadele kapsamında tedavi merkezlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Uyuşturucu kullanım yaşı 9’lara indi. Uyuşturucuya karşı yaşam köyleri kurulsun istiyoruz, çocuklar hayata kazandırılsın” dedi.

“DERTLERİNİ DERT EDİNDİK”

Mersin Uyuşturucu ile Mücadele Eden Aileler Derneği Başkanı Kamuran Bilen ile yönetim kurulu üyeleri, Mersin İnternet Gazetecileri Derneği’ni (MEİGDER) ziyaret ederek, derneğin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.  MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu ile MEİGDER Yönetim Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette Dernek Başkanı Kamuran Bilen, Uyuşturucu ile Mücadele Eden Aileler Derneği olarak bir şekilde uyuşturucuya bulaşmış sonrasında istese de tedavi ve terapi merkezlerinin yetersizliğinden dolayı bu bağımlılıktan kurtulmayı başaramamış gençlerin ve ailelerinin dertlerini dert edindiklerini söyledi. Uyuşturucu satıcılarına yönelik çok başarılı operasyonlar yapan Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne çalışmalarından dolayı teşekkür eden Bilen, “Yerel yöneticilerimizin bağımlı gençlerimizin uzmanlar eşliğinde spor, sanat, tarım ve ülkemizde ihtiyaç olan çeşitli meslek dallarında yetiştirilecekleri yaşam köylerini kurarak destek vermelerini bekliyoruz” dedi.

“UYUŞTURUCU YAŞI 9’A İNDİ”

Bağımlılık oranlarının artık milyonlarla ifade edildiği, uyuşturucu kulanım yaşının da 9’lara indiği bir dönemden geçildiğini vurgulayan Bilen, “Şehrimiz de zaten bu paralelde bir oran gösteriyor. Mersin’de 1 tane Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) ve 1 adet Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) var. AMATEM’lerin dünyada başarı oranları 5’leri buluyor ama Türkiye’de oranları 2,5-3, orada yatıp, tedavi olduğunu söylenen uygulamanın nihayetinde yüzde 3’lerin buluyor. Zaten sayısı yetersiz olduğundan dolayı sıra bulmak imkansız. En erken 3 ayda yatabiliyor tedavi görecek çocuk. Velev ki şansı yaver gitti yer buldu. 50 yataklı bir yer, yatak sayısı çok düşük. Ama daha vahimi, orada genellikle kimyasal kullanan çocuklar tedaviye gidiyorlar. Şu anda uyuşturucu kimyasal üzerine kurulu” diye konuştu.

“ÇÖZÜMLER YETERSİZ”

ÇEMATEM’in bağımlılığa karşı çözüm olamadığına dikkat çeken Bilen, “Çocuk orada 20-25 gün yatıyor, çip takarlarsa onu 3 ay koruyor, değilse de 1 kutu ilaç yazıyorlar ve o ilaçla çocuk kapıya çıkıyor. O çocuk beyninde tedavi olmuyor, çocuk kâğıdına çıktığı anda ilk işi devletin ona yazdığı, uyuşturucu krizleri geldiğinde ağrısını azaltmak için kullanacağı ilacı toptan olarak birine satar, parasıyla uyuşturucuya gider, o satıcılar da sokaklarda kriz geçirip uyuşturucu bulamayanlara onu yüksek fiyatla satar. Biz diyoruz ki, bu çözümler yetersiz. Aileler ve çocuklar için büyük ama yere yönetimler için küçük bir adım atılsın ve yaşam köyleri kurulsun, çocuklar hayata kazandırılsın” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMLI ÇOCUKLAR MESLEKSİZ VE İŞSİZ”

Kırsal alanlarda kurulan, içinde bağımlı çocukların tarımla, sporla, sanatla ilgilenebilecekleri, ilaçsız uzmanlar eşliğinde tedavi olabilecekleri, grup terapilerinin yapılabileceği, gün içinde meşgul olabilecekleri, meşguliyetlerini ekonomiye çevirebilecekleri, inek beslerlerse süt sağabilecekler, yumurta satabilecekleri bir yaşam merkezinin, bağımlılığı gidermede büyük bir rol oynayacağına dikkat çeken Bilen, “En nihayetinde ve en temel arzularımızdan biri, bağımlı çocukların yüzde 80’inin mesleksiz olduğunu görüyoruz. Belediyeler İŞKUR ile anlaşmalı, o çocuk oradan 6 ay veya 1 yıl sonra ilaçsız tedavisini bitirmiş, mesleki eğitime tabii tutulmuş ve hayata tekrar merhaba demiş olarak çıkmalı” dedi.

“YAŞAM KÖYLERİNİN BAŞARI ORANI YÜZDE 15”

AMATEM ve ÇEMATEM’in yüzde 3’lük başarı oranlarına karşın Yaşam köylerinin başarı oranının ise yüzde 15 olduğunu ifade eden Bilen, “Kurtaracağımız çocuk, genç ve aileler çok ciddi sayılara tekabül ediyor. Bu yaşam köylerinin maliyetleri de çok düşük. Yapılmaması için hiçbir sebep yok. Bu ülkenin gençleri buna değer, belediyeler bunu yapabilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu da, uyuşturucu kullanım yaşının düştüğü günümüzde böyle bir derneğin kurulmasını oldukça anlamlı bulduğunu belirterek dernek Başkanı Kamuran Bilen ile üyelerine teşekkür etti. Ziyaret, Başkan Bilen’in Başkan Şehitoğlu’na çiçek takdiminin ardından sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.