DOLAR 36,6753 0.09%
EURO 40,0531 0.19%
ALTIN 3.515,47-0,04
BITCOIN 30809801,00%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vergi Usul Kanunu’na Göre Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

Vergi Usul Kanunu’na Göre Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

ABONE OL
Ekim 19, 2024 21:06
Vergi Usul Kanunu’na Göre Yeni Düzenlemeler Yayımlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nda Değişiklik Yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni tebliğe göre Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin tek bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için **artırımlı şekilde vergi cezası** uygulanacak.

Belgelerin Düzenlenmemesi Durumunda Cezai Yaptırımlar

Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, altıncı ve sonraki tespitlerde ise **100 bin liraya kadar çıkacak**. Ancak, alıcı, fatura düzenlenmediğini vergi dairesine bildirirse ceza kesilmeyecek. Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda, alıcı tarafından en geç 5 iş günü içerisinde durumun vergi dairesine bildirilmesi halinde **ceza uygulanmayacak**.

Kayıt Dışı Faaliyetlere Özel Yaptırımlar

Belgeyi düzenlemeyenler, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, satıcıların Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler dışında farklı bir belge vermesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek, ancak satıcıya **6 kat artırımlı ceza** uygulanacak. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlar için yüzde 50 artırımlı ceza uygulanacak.

Dijital Ortamdaki Bildirimlerin Önemi

Düzenlemede, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin eksik veya yanıltıcı bildirimler durumunda **ayrı ayrı ceza** uygulanacağı da belirtildi. Bu yeni düzenlemelerle vergiye uyum sağlama ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi hedefleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.