Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni tebliğe göre Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin tek bir takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için **artırımlı şekilde vergi cezası** uygulanacak.
Örneğin, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, altıncı ve sonraki tespitlerde ise **100 bin liraya kadar çıkacak**. Ancak, alıcı, fatura düzenlenmediğini vergi dairesine bildirirse ceza kesilmeyecek. Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda, alıcı tarafından en geç 5 iş günü içerisinde durumun vergi dairesine bildirilmesi halinde **ceza uygulanmayacak**.
Belgeyi düzenlemeyenler, 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, satıcıların Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler dışında farklı bir belge vermesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek, ancak satıcıya **6 kat artırımlı ceza** uygulanacak. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlar için yüzde 50 artırımlı ceza uygulanacak.
Düzenlemede, dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin eksik veya yanıltıcı bildirimler durumunda **ayrı ayrı ceza** uygulanacağı da belirtildi. Bu yeni düzenlemelerle vergiye uyum sağlama ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.