DOLAR 32,9678 -0.13%
EURO 35,8510 -0.17%
ALTIN 2.525,570,73
BITCOIN 22213083,56%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zimbabve Kabinesi Ölüm Cezasını Kaldırmaya Karar Verdi

Zimbabve Kabinesi Ölüm Cezasını Kaldırmaya Karar Verdi

ABONE OL
Şubat 7, 2024 16:13
Zimbabve Kabinesi Ölüm Cezasını Kaldırmaya Karar Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yasa Değişikliği Teklifi Kabinede Onaylandı

Zimbabve kabinesi, cinayet işleyenlere ölüm cezası verilmesini öngören yasayı kaldırma kararı aldı. Enformasyon Bakanı Jenfan Muswere, yerel basın mensuplarına yaptığı açıklamada, meclisin gönderdiği ve 1 yıldır kabinede bekleyen kanun değişikliği teklifinin kabul edildiğini duyurdu.

Muswere, yasanın kaldırılması sonrası anayasada katillere ölüm cezası yerine uzun süreli hapis cezalarının verilmesini içeren bir düzenlemenin yapılacağını söyledi. Mecliste uzun tartışmalara yol açan teklif, ağırlaştırılmış cinayet suçlarında uygulanıyordu.

Ölüm Cezası 2005’ten Beri Uygulanmıyor

İngiliz sömürge döneminden kalma ölüm cezası, 2005’ten bu yana ülkede hiçbir suçluya verilmedi. Ancak, bu karar, resmi olarak yasanın kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Kabine kararıyla birlikte, ölüm cezasının tamamen kaldırılması için anayasa değişikliği yapılması gerekmektedir.

Zimbabve, ölüm cezasının kaldırılması konusunda uluslararası toplumun baskılarına maruz kalmaktadır. İnsan hakları örgütleri, ölüm cezasının insan haklarının ihlali olduğunu savunarak, Zimbabve’yi bu konuda adım atmaya çağırmaktadır.

Yasa değişikliği ile birlikte, Zimbabve, diğer ülkelerin izinde hareket ederek ölüm cezasını tamamen kaldıran bir ülke olma yolunda önemli bir adım atmıştır. Uzun süreli hapis cezalarının verilmesi, suçluların toplum içinde rehabilite edilmesine ve adaletin daha insancıl bir şekilde sağlanmasına olanak sağlayacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.