USD49,95EUR55,80ALTIN6.224,93Istanbul14° Bulutlu4:00ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Yaşam

Gabar’ın Petrol Geliri Ekonomiye Kazandırılıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Gabar’ın Petrol Geliri Ekonomiye Kazandırılıyor

İLKE Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) Yeni Finansman Modelini Açıkladı

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde stratejik bir dönüm noktası olan Şırnak-Gabar bölgesi petrol rezervlerinin finansal sisteme entegrasyonu için hazırladığı yeni analiz raporunu yayımladı. “Doğal Kaynağa Dayalı Sukuk Modeli Önerisi: Şırnak-Gabar Petrol Gelirleri Örneği” başlıklı rapor, yerli enerji kaynaklarından elde edilen geliri sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle buluşturacak özgün bir yol haritası sunuyor.

Mülkiyet Devri Olmadan Yatırıma Dönüşen Petrol Gelirleri Analiz Raporu 18 kapsamında Esma Karabulut ve Zeyneb Hafsa Orhan tarafından geliştirilen model; Türkiye’deki doğal kaynak mülkiyetinin devlete ait olması gerçeğiyle tam uyumlu bir yapı öngörüyor. Önerilen model, fiziksel bir mülkiyet devri gerektirmeksizin, petrol satışından elde edilecek nakit akışlarının menkulleştirilmesine dayanıyor. “Vekalete Dayalı Sukuk” (Sukuk al-Wakala) çerçevesinde kurgulanan bu mekanizma, hem hukuki altyapıya uygunluğu hem de İslami finans ilkeleriyle uyumuyla dikkat çekiyor.

Fosil Yakıt Geliriyle “Yeşil Dönüşüm” Finansmanı Raporun en yenilikçi yönlerinden birini, petrol gelirlerinin doğrudan sürdürülebilir projelere aktarılması oluşturuyor. Önerilen modelde, sukuktan elde edilecek fonların kullanımı “geçiş finansmanı” stratejisiyle sınırlandırılıyor. Böylece Gabar petrolünden elde edilen kaynakların, Türkiye’nin karbon emisyonunu azaltacak çevreci ve yenilikçi enerji yatırımları için bir finansal yakıt olması hedefleniyor.

Şeffaflık ve Bölgesel Kalkınma Vurgusu İKAM’ın raporu, bu stratejik gelirin sadece bütçe finansmanı için değil, aynı zamanda bölgenin sosyo-ekonomik açıdan yeniden inşası ve kalkınması için kullanılmasını öneriyor. Bağımsız denetim ve şeffaf raporlama mekanizmalarıyla kurgulanan model, doğal kaynakların sermaye piyasalarına kazandırılması konusunda Türkiye’deki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

Politika yapıcılar, yatırımcılar ve akademi dünyası için somut bir uygulama rehberi niteliği taşıyan raporun tam metnine ilke.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Benzer Haberler

Tümü
Bi Anlık Haber: Son Dakika ve Güncel Haberlerin Dijital Adresi
Bi Anlık Haber: Son Dakika ve Güncel Haberlerin Dijital Adresi
Chervon, Yeni Nesil Liderleri İşe Almak ve Geliştirmek İçin Advanced Momentum Programı’nı (AMP) Başlattı
Chervon, Yeni Nesil Liderleri İşe Almak ve Geliştirmek İçin Advanced Momentum Programı’nı (AMP) Başlattı
Türk girişiminden göz sağlığına yapay zeka destekli yeni yaklaşım
Türk girişiminden göz sağlığına yapay zeka destekli yeni yaklaşım
Pakistanlı Analist Kakar’dan Avrupa Uyarısı: Fransa ve Almanya’da Derinleşen Kriz
Pakistanlı Analist Kakar’dan Avrupa Uyarısı: Fransa ve Almanya’da Derinleşen Kriz
İşletmeler İçin Telifsiz Müzik ve Anons Yönetimi | Muziko
İşletmeler İçin Telifsiz Müzik ve Anons Yönetimi | Muziko
U.S. Polo Assn., Avrupa’nın Dijital Ürün Pasaportu Zorunluluğu İçin Erkenden Harekete Geçti
U.S. Polo Assn., Avrupa’nın Dijital Ürün Pasaportu Zorunluluğu İçin Erkenden Harekete Geçti
Samsun Son Gelişmeler ile Şehrin Nabzı
Samsun Halk Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SAMSUN HALK HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması