Dünya genelinde enflasyonla mücadele ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden başlattığı ticaret savaşının şiddetlenmesi risk algısını artırıyor. Geçen hafta, ABD’nin Kanada ve Meksika’dan ithal edilen mallara yüzde 25, Çin’den ithal edilen mallara getirilen yüzde 10 tarifeye ek yüzde 10 tarife uygulaması yürürlüğe girdi. ABD’nin önemli ticaret partnerlerinden Meksika ve Kanada’ya tarife uygulamaya başlaması, Çin’e ise uyguladığı gümrük vergisini artırması ticaret savaşlarının derinleşebileceği ve küresel ticaretin sekteye uğrayabileceği kaygılarını besliyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitap raporunda, tarifelerin fiyatlara etkisine yönelik endişelerin olduğunu belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell, artan belirsizlik seviyelerine rağmen ABD ekonomisinin “iyi bir yerde olmaya devam ettiğini” ifade etti. Ancak, faiz indirimleri konusunda acele etmeye gerek olmadığını belirtti.
ABD ve Avrupa borsalarında geçen hafta karışık bir seyir izlendi. ABD’de açıklanan verilere göre özel sektör istihdamı ve dış ticaret açığındaki artışlar dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz indirimi kararı aldı ve Başkan Lagarde, ticaret gerilimlerinin büyümeyi düşürebileceğini ifade etti.
Asya’da Japonya hariç borsalar yükseldi. Çin yönetiminin çok taraflı ticaret sistemini koruma mesajı piyasalarda olumlu karşılandı. Japonya’da ise Merkez Bankası faiz artırımı beklentilerini canlı tuttu.
Yurt içinde BIST 100 endeksi değer kazanırken, ödemeler dengesi verileri ve TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti takip edilecek. Dolar/TL kapanışta yükseldi.
Bu gelişmeler ışığında, küresel ticaret savaşları ve ekonomik belirsizlikler yatırımcılar ve merkez bankaları tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. Gelecek haçta açıklanacak veriler ve alınacak kararlar, piyasalarda yeni bir dönemin habercisi olabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.