BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze’deki son olaylarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, 10 Ağustos’ta Gazze’de meydana gelen İsrail hava saldırısında 6 Filistinli gazetecinin öldürülmesini kınadığını belirtti. Gazetecilere yönelik saldırıların devam ettiği ve gazetecilerin büyük risk altında olduğunu vurgulayan Dujarric, bu tür cinayetlerin gazetecilerin çalışma özgürlüğünü engellediğine dikkat çekti.
Dujarric, Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in öldürdüğü gazeteci sayısının 242’ye ulaştığını açıkladı. Bu trajik olayların ardından bağımsız ve tarafsız bir soruşturma çağrısında bulunan Dujarric, gazetecilerin ve medya çalışanlarının korunması ve saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Son saldırılarda hayatını kaybeden gazeteciler arasında Al Jazeera muhabirleri de bulunmaktaydı.
Dujarric, Gazze’deki insani durumun giderek kötüleştiğini belirtti. İsrail’in ablukası ve saldırıları nedeniyle nüfusun üçte birinden fazlasının günlerdir yemek yemediğine ve yetersiz beslenme sorununun arttığına dikkat çekti. Dünya Gıda Programı’nın raporlarına göre, Gazze’de ciddi beslenme sorunu yaşayan 300 binden fazla çocuk bulunmaktadır. Dujarric, uluslararası yardımların Gazze’ye ulaştırılması için İsrail’in engelleri kaldırması gerektiğini ve acilen insani yardımın sağlanması gerektiğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]