Haaretz gazetesinin haberine göre, BM İşkenceye Karşı Komite’ye (CAT) sunulan raporda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana BM İşkenceye Karşı Sözleşme’ye yönelik ihlallerini daha da sıklaştırdığı belirtildi. Raporda, İsrail’in işgal altında tuttuğu bölgelerdeki Filistinliler ile İsrail vatandaşı Filistinlilere işkence uyguladığı ve bu ihlallerin üst düzey yetkililer tarafından onaylandığı, idari ve yargı mekanizmalarının müdahale etmediği ifade edildi.
Raporda, İsrail’in Gazze’de saldırılar sonrası kaydedilen ölüm vakaları ve sakat kalan Filistinlilerin durumu detaylı bir şekilde ele alındı. Filistinlilere gözaltından hapse kadar tüm süreçlerde işkence uygulandığı belirtildi. Tutukluların zor koşullar altında tutulduğu, kötü hijyen koşullarında yaşadığı ve sürekli kötü muameleye maruz kaldığı vurgulandı.
Raporda, İsrail askeri hapishanelerinde kalan Filistinlilere uygulanan işkence yöntemleri detaylı bir şekilde açıklandı. Filistinlilerin yaşadığı insanlık dışı muameleler arasında köpek saldırıları, kaynar su dökülmesi, zincirlenme, aşırı gürültüye maruz bırakılma ve cinsel istismar gibi yöntemler yer aldı.
İsrail’in uluslararası hukuka aykırı biçimde Filistinlileri süresiz alıkoyması ve yargılamadan tutması eleştirildi. Filistinlilerin “idari tutuklu” olarak alıkonulması ve haklarından mahrum bırakılması raporda yer buldu. İsrail’in bu uygulamalarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı.
İsrailli insan hakları örgütlerinin hazırladığı raporun BM’ye sunulmasıyla İsrail’in Filistinlilere yönelik işkence ve istismar politikaları uluslararası alanda gündem oluşturdu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]