Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 2 Mart’tan itibaren düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralanan kişilere dair güncel verileri paylaştı. Buna göre, söz konusu dönemde İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 4.278’e yükselirken, yaralıların sayısı ise 12.196 olarak bildirildi. Daha önceki bir açıklamada Bakanlık, 2 Mart’tan itibaren Lübnan’a yapılan saldırılarda hayatını kaybeden kişi sayısının 4.257 olduğunu belirtmişti.
İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları devam etmekte olup, ABD-İran mutabakatı çerçevesinde ateşkese varıldığı halde saldırılarını sürdürmektedir. Son olarak, İsrail topçu birliklerinin Nebatiye vilayetine bağlı Beyt Yahun beldesini hedef aldığı ve Bint Cubeyl ilçesine bağlı Ayta el-Cebel ve Beyt Yahun beldelerinde evleri ateşe verdiği bildirilmiştir.
İsrail ordusu, 2 Mart’ta Lübnan’a yoğun hava saldırıları düzenleyerek ülkenin güneyinde birçok bölgeyi işgal etmişti. Lübnan hükümeti, saldırılar sonucunda yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığını duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, Lübnan ile İsrail arasında geçici ateşkesin 3 hafta daha uzatıldığını belirtmişti.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre, İsrail’in 2 Mart’tan bu yana ülkeye düzenlediği saldırılarda 4.247 kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmiştir. İran ve ABD arasında yapılan görüşmeler sonucunda 14 Haziran’da savaşın durdurulması ve taraflar arasındaki sorunların müzakerelerle çözülmesini öngören 14 maddelik bir mutabakata varıldığı duyurulmuştu. Bu mutabakat, Lübnan dahil olmak üzere savaşın sonlandırılmasını içermektedir. Washington’da gerçekleşen doğrudan müzakerelerin 5. tur görüşmelerinin ardından ise 26 Haziran’da Lübnan ve İsrail arasında çerçeve anlaşmasının imzalandığı açıklanmıştır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]