DOLAR 32,5089 -0.11%
EURO 34,9641 0.35%
ALTIN 2.429,950,29
BITCOIN %
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Jack Straw: ABD Yunanistan’dan Fazla Türkiye’ye İh…

Jack Straw: ABD Yunanistan’dan Fazla Türkiye’ye İh…

ABONE OL
Mart 30, 2021 10:06
Jack Straw: ABD Yunanistan’dan Fazla Türkiye’ye İh…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, ülkesine Kıbrıs için 2 devletli çözüme destek verme çağrısı yaptı. ABD’nin Doğu Akdeniz’de son zamanlarda Yunanistan’ın yer aldığı politika ile ilgili açıklama yapan Straw, “ABD önemli bir ülke. Ancak ABD Yunanistan’dan fazla Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor.” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) devlet televizyonu BRT’deki “Kıbrıs’ın Geleceği” seminerine katılım sağlayan İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw  kritik açıklamalarda yaptı. 1960 yılında kurulan devleti bozan Kıbrıslı Rumların akabinde Yunanistan’ın da 1974 yılında adada Enosis yapmaya çalıştığını belirten Straw, bunun neticesinde Kıbrıslı Türklere karşı inanılmaz bir katliam gerçekleştirildiğini söyledi.

İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Straw, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’ta sergilediği tutumuna ilişkin eleştiriler yaptı. Güney Kıbrıs’ı tek taraflı bir şekilde birliğe kabul etmesinin doğru olmadığını ve bu sebeple ortaya daha çok sorun çıktığını belirten Straw, “Gelinen noktada Rum tarafının herhangi bir şey paylaşmaya gerek duymayacak bir konumda oldu. Zaten uluslararası ortamda tüm adayı temsil edebiliyorlar. Avrupa Birliği ve tabii ki diğer ortamlarda da belirli bir statüye sahipler” dedi.

Bu vaziyette bir devlet olarak KKTC’nin tüm kıstasları karşıladığını fakat devlet olarak kabul edilmediğini de belirten Straw, bu noktada İngiltere devletinin KKTC’yi tanıma yolunda bir hamle yapması gerektiğini ve doğrudan uçuşları başlatabileceğini ifade etti.

2 toplumlu, 2 bölgeli federal çözüm arayışlarının bir neticede varamadığını da belirten Jack Straw, Güney Kıbrıs’ın Kuzey’i kendine dahil etmek istediğini söyledi. 2 devletli bir çözüm yolunun öncelikle zihinlerde oturması gerektiğini belirten Straw, nilhassa 2 toplumlu yapılarda toplumların birbirleriyle normal bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri bakımından bunun daha kolay olduğunun altını çizdi. Straw, “Kovid’i bir kenara bırakırsak eğer, halkın iç içe kaynaşabilmesi lazım. Ama tabii ki üst düzey yöneticiler olsun, milletvekilleri olsun, bakanlar olsun İngiltere’de de iki devletli çözüm anlamında çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyorum” dedi. İngiltere’nin bu hususta kritik bir rolü olduğunu dikkat çeken Straw, Kıbrıs’ta imza sahibi bir devlet olduklarını anımsattı.

KKTC’ye direkt uçuşlarla alakalı fikrini de ifade eden eski Dışişleri Bakanı Straw, kendi zamanında bu duruma çok yaklaştıklarını ve bu durumun planlamasını dahi yaptıklarını belirterek, “Doğrudan uçuşları açabiliriz çünkü biliyorsunuz ki Kuzey Kıbrıs’ta tatil yapan İngilizler var, tabii ki Avrupa Birliği’ni ilgilendiren konular da var. Ama doğrudan uçuşların olması çok önemli çünkü normalleşmenin bir parçası… Sembolik anlamda da çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

ABD’nin Doğu Akdeniz’de son zamanlarda Yunanistan’ın olduğu politika ile ilgili açıklama yapan Straw, “ABD önemli bir ülke… Ancak ABD Yunanistan’dan fazla Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Yunanistan ve Rum tarafının bu bağlamda yaptıkları lobi faaliyetlerinin de iyi izlenmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.