Akdeniz’de hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdikleri tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli toksin nedeniyle insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu balıklar aynı zamanda ekosisteme zarar vererek balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor ve balıkçıların av araçlarına zarar veriyor.
2020 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı, istilacı balon balıklarının ekosisteme girişini engellemek amacıyla avlanma desteklemeleri başlattı. 2020 yılında 373 bin 494 balon balığının avlanmasını sağlayarak 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişini önledi. Bu desteklemeyle sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi sağlanıyor.
Balon balıklarının plajlara sürüklenmesi ve kıyılarda avlanması sonucu çevre kirliliği yaşanıyor. Bu sebeple amatör balıkçılar balıkları öldürüp denize atarak tedbir almaya çalışıyor. Ancak bu durum çevre kirliliğine neden oluyor ve tepki çekiyor.
Balon balığı zararının önlenmesi için sahile bırakanlara ve izinsiz avlayanlara ciddi cezai yaptırımlar getirildi. Bakanlık, balıkçılara desteklemeleri artırarak balon balığı stokunu azaltmayı ve av baskısını sürdürmeyi hedefliyor. Benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye yükseltildi.
Balon balıklarının kontrol altına alınmasıyla Akdeniz ekosistemi ve insan sağlığı korunurken, balıkçılar da desteklenerek ekonomik kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]