Dünya gıda fiyatları endeksi, FAO tarafından derlenen verilere göre şubat ayında bir önceki aya göre %0,7 azalarak 117,3 seviyesine geriledi. Bu düşüş, tahıl fiyatlarındaki hızlı gerileme ile şeker ve et fiyatlarındaki artışı dengeledi.
– Tahıl fiyatları endeksi şubatta bir önceki aya göre %5,0 azalırken yıllık bazda %22,4 geriledi. – Bitkisel yağ fiyatı endeksi şubatta bir önceki aya göre %1,3 düşerken geçen yılın aynı dönemine göre %11 azaldı. – Süt ürünleri fiyatı endeksi şubatta bir önceki aya göre %1,1 artarken geçen yılın aynı dönemine göre %13,4 azaldı. – Et fiyatı endeksi şubatta bir önceki aya göre %1,8 artış gösterirken bir yıl öncesine göre betebet yeni üyelik oluşturma %0,8 azaldı. – Şeker fiyatı endeksi şubatta bir önceki aya göre %3,2 yükselirken geçen yılın aynı dönemine göre %12,5 arttı.
Türkiye’de TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon, son 15 ayın en yükseği olarak kaydedildi. Gıda enflasyonu şubatta aylık %8,25 ve yıllık %71,12 olarak gerçekleşti. Türk-İş’in mutfak enflasyonu verilerine göre ise dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcamalarındaki artış, bir önceki aya göre %8,03 olarak açıklandı. Yıllık gıda enflasyonu ise %72,49 olarak hesaplandı, yılın ilk iki ayında ise artış oranı %12,64 olarak gerçekleşti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.