FAO’nun açıklamasına göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimi izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,8 düşüşle 127,7 puan seviyesine geriledi. Endeksin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından sonra Mart 2022’deki rekor seviyesinin yüzde 20 altında kalması dikkat çekti. Küresel Gıda Fiyatlarındaki Değişimler Tahıl: Tahıl Fiyat Endeksi, küresel mısır fiyatlarındaki keskin düşüşle birlikte…
FAO’nun açıklamasına göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimi izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,8 düşüşle 127,7 puan seviyesine geriledi. Endeksin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından sonra Mart 2022’deki rekor seviyesinin yüzde 20 altında kalması dikkat çekti.
Tahıl: Tahıl Fiyat Endeksi, küresel mısır fiyatlarındaki keskin düşüşle birlikte aylık bazda yüzde 1,8, yıllık bazda ise yüzde 8,2 geriledi. Arjantin ve Brezilya’daki güçlü hasat ve ABD’deki rekor mahsul beklentileri fiyatları olumsuz etkiledi.
Bitkisel Yağlar: Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Güneydoğu Asya’daki mevsimsel üretim artışları nedeniyle aylık bazda yüzde 3,7 geriledi ancak bir yıl öncesine göre yüzde 19,1 yüksek seviyede kaldı.
Şeker: Şeker Fiyat Endeksi, belirsiz küresel ekonomik görünüm ve zayıf talep nedeniyle aylık bazda yüzde 2,6 azalarak üçüncü ayını da düşüşle tamamladı. Yıllık bazda ise yüzde 6,6 geriledi.
Tereyağı: FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Asya’dan gelen güçlü taleple yüzde 0,8 artış kaydetti. Uluslararası tereyağı fiyatları, Avustralya’daki süt arzının daralmasıyla tarihi yüksek seviyelerde seyretmeye devam etti.
Et: Et Fiyat Endeksi mayısta yüzde 1,3 artarak yükseldi. Küresel büyükbaş hayvan eti fiyatları, sınırlı arz ve artan talep sonucu yeni tarihi zirveye ulaştı.
FAO’nun yayımladığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’na göre, küresel tahıl üretim tahmini önceki yıla göre yüzde 2,1 artışla 2,911 milyar tona revize edildi. Önceki beklenti ise 2,848 milyar tondu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]