Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) Genel Direktörü, zeytin sektöründe Türkiye‘nin vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye, son 5 hasat döneminde dünyanın en büyük 2’nci zeytinyağı üreticisi konumunda. Ülke, sadece iç tüketimde değil uluslararası alanda da zeytin üretiminde büyüyen bir ülke.
UZK Genel Direktörü, Türkiye’nin zeytinyağı üretimindeki başarısını vurgulayarak, ülkenin dünya zeytin sektöründe önemli bir konuma geldiğini belirtti. Türkiye, 2024-2025’te sofralık zeytin üretiminde dünyanın en büyük üreticisi konumuna yükseldi. Ayrıca zeytinyağı ihracatında da önemli bir artış yaşandı ve Türkiye’nin bu artışa büyük katkısı oldu.
UZK Genel Direktörü, iklim değişikliğinin zeytin sektörü üzerindeki etkilerine de değindi. Özellikle Akdeniz havzasını ciddi şekilde etkileyen iklim değişikliği, sektörün karşılaştığı önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Türkiye ise araştırma merkezleri ve uzmanlarıyla bu konuda önemli destekler sağlıyor.
COVID-19 salgınının, zeytin sektöründe değişikliklere neden olduğunu belirten UZK Genel Direktörü, zeytinyağı tüketiminin arttığını ve sektörün yeni pazarlara açıldığını ifade etti. Bu dönemde zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli gelişmeler yaşandığını vurguladı.
UZK‘nın verilerine göre, Türkiye zeytinyağı üretiminde önemli bir konuma sahip. Ülkenin zeytinyağı ihracatında yaşanan artışlar, Türkiye’nin sektördeki etkin rolünü güçlendirdi. Zeytin sektörü, Türkiye için hem ulusal hem de uluslararası düzeyde önemli bir ekonomik ve sağlık katkısı sağlıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]