“Temmuz 2023’te fırlatılan Euclid misyonu, evrenin “karanlık tarafı” ile ilgili kalıcı soruları yanıtlamak amacıyla şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en doğru 3D haritayı oluşturmayı hedefliyor. Bilim insanları, 25 Mart ile 8 Nisan arasında yapılan 260 gözlemle elde edilen 208 gigapiksellik haritanın ilk parçasını bir araya getirdi.”
Euclid teleskobu, dünyanın güney yarım küresinden görülebilen gece gökyüzünün bir bölümünü kapsayan mozaikte yaklaşık 100 milyon yıldız ve galaksiye yer verdi. Mozaik, 15 Ekim’de İtalya’nın Milano kentindeki Uluslararası Astronotlar Kongresi’nde tanıtıldı. Euclid proje bilimcisi Valeria Pettorino, haritanın yalnızca %1’ini oluşturduğunu belirterek, bu haritanın bilim insanlarına evreni tanımlamanın yeni yollarını keşfetmelerine yardımcı olacağını ifade etti.
Euclid’in birincil hedeflerinden biri karanlık madde ve karanlık enerjiyi gözlemlemek. Karanlık maddenin evrendeki toplam maddenin yüzde 85’ini oluşturduğu düşünülürken, karanlık enerjinin evrenin hızlanan genişlemesine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Euclid, milyonlarca galaksiyi gözlemleyerek evrenin yapısını ve gizemli hızlanma oranını anlamaya yönelik çalışmalar yapmayı hedefliyor.
Euclid’in gözlemleri, evrenin genişlemesi hakkında yeni bilgiler sunarak, karanlık maddenin ve enerjinin gerçek doğasını anlamaya yardımcı olabilir. Euclid’in tasarlanma amacı, 10 milyar ışık yılı uzaktaki milyarlarca galaksiyi gözlemleyerek evrenin evrimini anlamak ve karanlık enerjinin etkilerini incelemektir. Bu gözlemler, Euclid’in gelecekte evrenin nasıl evrildiğini daha iyi anlamasını sağlayacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.