DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21620480,30%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

IAEA Başkanı İran’ı Ziyaret Etti: Nükleer Denetimde Zorluklar

IAEA Başkanı İran’ı Ziyaret Etti: Nükleer Denetimde Zorluklar

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 19:18
IAEA Başkanı İran’ı Ziyaret Etti: Nükleer Denetimde Zorluklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rafael Grossi’nin İran Ziyareti ve Zorluklar

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, İran’ın nükleer faaliyetlerini denetlemek için ülkeyi ziyaret etti. Ancak analistler ve diplomatlar, Grossi’nin elindeki kozların sınırlı olduğunu ve boş vaatlerden kaçınması gerektiğini belirtiyorlar.

İran’ın Nükleer Faaliyetleri ve Anlaşma

İran, 2015’te imzaladığı ancak artık geçerli olmayan anlaşmaya göre uranyumu %3.67 seviyesine kadar zenginleştirme hakkına sahipti. Ancak ABD eski Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan çekilmesinin ve yaptırımları yeniden uygulamasının ardından İran, belirlenen kısıtlamaların ötesine geçerek nükleer faaliyetlerini artırdı.

Grossi’nin Açıklamaları ve Endişeler

Grossi, İran’daki denetim seviyesinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, programın daha sıkı denetlenmesi gerektiğini belirtti. İran uranyumu %60 saflığa kadar zenginleştiriyor ve bu seviye silah yapımı için uygun kabul ediliyor.

IAEA, İran’ın uranyum izlerini açıklamaması ve uzmanların incelemelerini engellemesi gibi sorunlarla karşı karşıya. Biden yönetiminin Grossi’nin nüfuzuna yönelik şüpheleri artırmasıyla, IAEA’nın İran ile karşı karşıya gelme konusundaki isteksizliği dikkat çekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.