DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emekliler İçin Türkiye ‘Yaşanamaz’ Durumda

Emekliler İçin Türkiye ‘Yaşanamaz’ Durumda

ABONE OL
Mart 3, 2024 21:09
Emekliler İçin Türkiye ‘Yaşanamaz’ Durumda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli Maaşları ve Yaşam Kalitesi Karşılaştırması

Türkiye’de emekliler, 10 bin liralık en düşük emekli maaşı ile yoksulluk sınırında bulunurken, Natixis Investment adlı ABD’li şirketin yaptığı araştırma, Türk emeklilerin diğer ülkelerle kıyaslandığında neredeyse ‘yaşanamayacak’ durumda olduğunu ortaya koydu.

Küresel Emeklilik Endeksi Sıralaması

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye ‘Küresel Emeklilik Endeksi’nde yüzde 36 ile 44 ülke arasında sondan ikinci sırada yer aldı. Türkiye’yi geride bırakan tek ülke yüzde 10 ile Hindistan oldu. Endekste en yüksek puanları ise yüzde 83 ile Norveç, yüzde 82 ile İsviçre ve yüzde 81 ile İrlanda aldı.

Finansal Gelir ve Yaşam Kalitesi Bakımından Durum

Alt başlıklara bakıldığında, Türkiye’deki emeklilerin gelir bakımından dünya sonuncusu olduğu görüldü. Türkiye’de emeklilerin finansal gelir puanı yüzde 47 iken, yaşam kalitesi sadece yüzde 25 olarak ölçüldü. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sonrası yaşam kalitesindeki gerileme de rapor edildi.

Avrupa’daki Durum

Türk emekliler, yaşam kalitesi bakımından Avrupa’da son sırada yer alırken, Rusya ise Türkiye’nin 9 puan üzerinde bulunuyor. Türkiye, dünya sıralamasında ise yalnızca Hindistan’ın üzerinde yer aldı. Listenin zirvesinde ise Norveçli emekliler, yüzde 87’lik yaşam kalitesiyle yer aldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.