DOLAR 32,3405 0.18%
EURO 35,2128 0.05%
ALTIN 2.246,460,14
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Taha Ses: Yunanistan-ABD İttifakı Türkiye’ye Karşı

Taha Ses: Yunanistan-ABD İttifakı Türkiye’ye Karşı

ABONE OL
Temmuz 13, 2022 13:29
Taha Ses: Yunanistan-ABD İttifakı Türkiye’ye Karşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçenlerde Yunanistan’da muhalif Milletvekili Kleon Grigoriadis, Miçotakis hükümetine tepki göstererek “Ülkeyi devasa bir ABD üssü yaptınız” dedi. Haklıydı. Yunanistan adeta küçük bir ABD haline geldi. Ve ABD’nin bölgedeki askeri varlığı giderek artıyor. Özellikle son zamanlarda dikkat çeken Dedeağaç bölgesine ABD resmen ordu yığıyor. Bunun sebebi ABD’li yetkililere sorulduğu zaman ise “Rusya’ya karşı” cevabı ile karşı karşıya kalıyoruz. Peki bu üsler gerçekten Rusya’ya karşı mı kuruluyor? Yoksa bir Türkiye-Yunanistan savaşına hazırlık mı yapılıyor? Bunun cevabını ilerleyen süreçte daha iyi anlayacağız. Fakat ABD’nin, Suriye’de Türkiye’ye karşı terör örgütlerine on binlerce tır silah ve mühimmat yardımı yaptığını da işin içine katarsak, Yunanistan’a kurulan askeri üslerin de hedefinin Türkiye olduğunu anlamamız zor değil. ABD’nin askeri üsleri haritasına baktığımızda Türkiye’nin çevrelendiğini de açık bir şekilde görüyoruz.

Doğu Akdeniz’de son birkaç yılda süren anlaşmazlığın, bölgeyi yeni bir krize veya savaşa sokacağı kesin. Arap baharı olaylarını bile Doğu Akdeniz ile bağdaştırmak anormal bir düşünce değil. Tunus, Libya, Mısır, Lübnan ve Suriye; Arap baharının yaşandığı bazı ülkeler. Ve bu ülkeler Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler. Türkiye ise defalarca iç karışıklıkla yüz yüze geldi. Bu olaylar birbirinden asla bağımsız olamaz. Akdeniz’de büyük bir paylaşım savaşı var. Bu paylaşımda Arap ülkeleri çoktan devre dışı bırakıldı. Devre dışı bırakılamayan tek ülke Türkiye kaldı. Türkiye ise kararlı duruşundan vazgeçmedi. Türkiye olmadan oyun kuracaklarını sandılar. East-Med projesi hayal ettiler ama o da başarısız oldu. ABD, East-Med’den desteğini çekince, İsrail ve Avrupa Türkiye’ye muhtaç olduklarını anladı. Fakat ABD açgözlülüğünden vazgeçemezdi. Bu yüzden yavaş yavaş Doğu Akdeniz’de hak sahibi olan Yunanistan’a yanaşmaya başladı. Yunanistan ise Türkiye’ye karşı güçlü hissetmek için ABD’ye kucak açtı. Şimdi Akdeniz’e kıyısı bile olmayan ABD de oyuna dahil oldu. Ve ABD’nin hedefine ulaşması için önündeki en büyük engel Türkiye kaldı. Bu yüzden Yunanistan-Türkiye savaşı kaçınılmaz gibi görünüyor. Eğer böyle bir savaş gerçekleşirse ABD, hem tarafsız görünüp sözde barış güvercini olacak, hem de Türkiye’ye karşı alttan alttan Yunanistan’a destek verecek.

Olası bir savaşın tek cephesi Doğu Akdeniz de değil. Ege adaları da savaşın diğer cephesi olacak. Ege adaları konusundaki anlaşmazlıklar bahane edilecek. Yunanistan’ın tahrikleri görmezden gelinecek ama Türkiye’nin karşılık vermesi kınanacak. Karşı tarafın istediği; bu savaşı Türkiye’nin başlatması ve bu savaşın sebebinin Türkiye olması. Türkiye’nin de bu oyunu dikkatli oynaması gerek. Oyun iyice çirkinleşiyor. Düşman bir saniye bile rahat durmuyor. Masada bir harita var ve bu haritadan Türkiye tamamen dışlanıyor. Masada çözüme varamayanlar, sahada Türkiye’yi bitirmeyi hedefliyor. Ve bunu Yunanistan üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Üzerimize Yunan piyonunu saldılar. Kısacası batımızda büyük bir savaş tehlikesi var. Ve Türkiye olası bir savaşa zaten hazırlanıyor. Bu hazırlığı Deniz Kuvvetlerimizdeki hareketlilikten ve son dönemde artan Ege ve Akdeniz’deki tatbikatlardan da görebilirsiniz.

Taha SES Kimdir?

Taha SES, Arka Boyut haber sitesinin haber müdürlüğü görevini yapmıştır. Buradan ayrıldıktan sonra dış politika üzerine Strateji Sahası isimli bir oluşum kurmuştur. Aynı zamanda Politalk Youtube kanalının da sahibidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.