Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanını taşıyan Van Gölü, kuraklık nedeniyle ciddi bir çekilme yaşıyor. Özellikle son yıllarda artan buharlaşma, göldeki su seviyesini daha da düşürmüş durumda. Bu durumun etkileri göl kıyısında belirgin bir şekilde hissediliyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, yaşanan kuraklığın göle ve çevresine olumsuz etkilerini değerlendirdi. Son yıllarda ülkede ve özellikle gölde yaşanan iklim değişikliğinin, yağış rejimi ve buharlaşma gibi faktörlerin gölü olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, bu durumun limanları da etkilediğini vurguladı. Balıkçı teknelerinin karaya oturduğu, limanların kullanılamaz hale geldiği bir süreç yaşandığını ifade etti.
Prof. Dr. Alaeddinoğlu, geleceğe dönük olarak göl alanında yaşanacak kayıplara dikkat çekerek, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte buharlaşmanın artarak devam edeceğini belirtti. Bu durumun göl alanının sürekli daralmasına ve limanların yeniden düzenlenmesi ihtiyacını doğuracağını dile getirdi.
Göl alanının kaybetmeye devam edeceğinin altını çizen Prof. Dr. Alaeddinoğlu, mevcut limanların iptal edilebileceğini, yeni limanların daha derin ve güvenli bölgelere taşınabileceğini, hatta göl seviyesine bağlı olarak hareket eden iskelelerin kullanılabileceğini öngördü. Ancak, yapılan çalışmaların uzun vadeli çözümler olmayacağını ve göl çevresindeki değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.