Strazburg’da düzenlenen AP Genel Kurul oturumunda, dünyada yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları getirecek “Yapay Zeka Yasası”, 523 “evet”, 46 “hayır” oyuyla kabul edildi.
Yasaya göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenli olması, temel haklara saygı göstermesi gerekecek. Yapay zeka sistemleri, topluma zarar verme ihtimaline göre risk temelli bir biçimde düzenlenecek.
Yapay zekanın bazı kullanımlarındaki risk kabul edilemez olarak görülecek ve bu sistemlerin kullanımı yasaklanacak. Hassas verilerin çıkarılmasını engellemek için yüz görüntülerinin ve duyguların tanınmasının yasak kapsamına girecek. İnsan davranışını manipüle eden yapay zeka da yasaklanacak.
Kolluk kuvvetleri bazı durumlarda yapay zekayı kullanabilecek. Terör saldırılarının önlenmesi gibi istisnai durumlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemlerini yasal izinle kullanabilecekler.
Yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek. Demokratik süreçlerdeki yapay zeka sistemleri yüksek risk kategorisinde yer alacak. Risklerin değerlendirilmesi, azaltılması, kullanım kayıtlarının tutulması ve şeffaflık gibi kriterler önem taşıyacak.
Genel amaçlı yapay zeka sistemlerinin piyasaya sürülmeden önce çeşitli şeffaflık kriterlerine uyması sağlanacak. Ses veya video içeriklerinin yapay zeka tarafından değiştirilmesi durumunda etiketlenmesi şart olacak.
Yasa, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandıktan 2 yıl sonra yürürlüğe girecek. Google ve diğer teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerinin de yeni kurallara uyması gerekecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.