Diyarbakır’da piknik yapmak isteyenlerin tercih ettiği Dicle Nehri çevresindeki yeşil alanlar, piknik sonrası bırakılan atıklar nedeniyle çöplüğe dönüşüyor. Bu durum insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkilemeye başladı. Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, atıkların büyük çoğunluğunun plastik kökenli olduğunu belirterek, bu durumun ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Kılıç, plastik atıkların doğaya bırakılmasının insanlık için ciddi tehlikeler oluşturduğunu ifade ederek, atıkların zamanla mikro ve nano seviyede parçalandığını ve besin zinciri yoluyla tüm canlıları tehdit ettiğini belirtti. Bu durumun insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Kılıç, kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda birikim yapabilen plastik parçacıkların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıkladı.
Kirliliğin sadece insanları değil, bölgede yaşayan bazı türlerin neslini tehlikeye attığını belirten Prof. Dr. Kılıç, özellikle su kuşları, balıkçıl türleri, ördekler ve diğer su canlılarının kirlilikten olumsuz etkilendiğini söyledi. Kılıç, doğal hayatın devamı için atıkların doğaya bırakılmaması ve geri dönüşümün öneminin altını çizdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.