DOLAR 32,3203 -0.14%
EURO 34,8822 0.14%
ALTIN 2.391,88-0,19
BITCOIN %
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

K Vitamininin Önemi ve Eksikliği

K Vitamininin Önemi ve Eksikliği

ABONE OL
Nisan 23, 2024 18:28
K Vitamininin Önemi ve Eksikliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

K Vitamininin Tanımı ve Görevleri

K vitamini, yağda çözünen bir vitamin grubudur. Vücudumuzun kanın pıhtılaşması, kemiklerin güçlenmesi ve yaraların iyileşmesi gibi önemli işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Lifli yeşil sebzelerde, özellikle brokoli ve brüksel lahanasında bol miktarda bulunan K vitamini farklı formları olan bir mikro besin çeşididir.

K Vitamininin Türleri

Üç farklı K vitamini türü vardır: K1 vitamini (filokinon), K2 vitamini (menakinon) ve Menadione (K3). K1 vitamini özellikle yeşil yapraklı sebzelerde, süt ürünleri ve bitkisel yağlarda bulunurken, K2 vitamini daha çok hayvansal ürünlerden alınır.

K Vitamininin Eksikliği ve Belirtileri

K vitamini eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu eksikliğin belirtileri arasında kolay morarma, aşırı kanama, dişetlerinden kan sızıntısı, mide-bağırsak yolundan kanama ve idrar/gaitada kan bulunur. Ayrıca, protrombin zamanında artış da K vitamini eksikliğinin belirtilerindendir.

K Vitamininin Besin Kaynakları

K vitamini ihtiyacını karşılamak için ıspanak, kıvırcık lahana, kara lahana, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, tavuk, meyveler ve kuruyemişler gibi çeşitli besinler tüketilebilir.

K Vitamininin Tedavisi

K vitamininin eksikliği genellikle oral takviyeler veya enjeksiyonlarla tedavi edilir. Kronik eksiklik durumunda ise uzun süreli veya yaşam boyu takviye gerekebilir. Doğal K vitamini türlerinin (K1 ve K2) yüksek düzeyde tüketilmesinin olumsuz etkileri bildirilmemiştir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.