K vitamini, yağda çözünen bir vitamin grubudur. Vücudumuzun kanın pıhtılaşması, kemiklerin güçlenmesi ve yaraların iyileşmesi gibi önemli işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Lifli yeşil sebzelerde, özellikle brokoli ve brüksel lahanasında bol miktarda bulunan K vitamini farklı formları olan bir mikro besin çeşididir.
Üç farklı K vitamini türü vardır: K1 vitamini (filokinon), K2 vitamini (menakinon) ve Menadione (K3). K1 vitamini özellikle yeşil yapraklı sebzelerde, süt ürünleri ve bitkisel yağlarda bulunurken, K2 vitamini daha çok hayvansal ürünlerden alınır.
K vitamini eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu eksikliğin belirtileri arasında kolay morarma, aşırı kanama, dişetlerinden kan sızıntısı, mide-bağırsak yolundan kanama ve idrar/gaitada kan bulunur. Ayrıca, protrombin zamanında artış da K vitamini eksikliğinin belirtilerindendir.
K vitamini ihtiyacını karşılamak için ıspanak, kıvırcık lahana, kara lahana, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et, tavuk, meyveler ve kuruyemişler gibi çeşitli besinler tüketilebilir.
K vitamininin eksikliği genellikle oral takviyeler veya enjeksiyonlarla tedavi edilir. Kronik eksiklik durumunda ise uzun süreli veya yaşam boyu takviye gerekebilir. Doğal K vitamini türlerinin (K1 ve K2) yüksek düzeyde tüketilmesinin olumsuz etkileri bildirilmemiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.